Actualitate

Fără precedent! Guvernul Poloniei degradează toți ofițerii din perioada comunistă la gradul de soldat

Guvernul polonez ia măsuri legale pentru degradarea militară a ultimului lider comunist al țării, defunctul general Wojciech Jaruzelski, și altor ofițeri de rang înalt comuniști, o inițiativă pe care o prezintă drept o „restabilire a ordinii morale”.

Scris de 
 pe data 
14 ianuarie, 2020

Premierul Mateusz Morawiecki a subliniat că proiectul de lege adoptat de Cabinetul său ia apărarea victimelor celor mai bine de patru decenii de comunism din Polonia, informează activenews.ro.

Proiectul a fost adoptat intenționat, chiar în ziua în care țara își onorează luptătorii împotriva comunismului uciși și persecutați de regimul impus după al Doilea Război Mondial.

”Prin acest proiect de lege vrem să restaurăm ordinea morală de bază. Vrem să spunem că răul este rău și binele este bine, că trădarea este trădare și eroismul eroism”, a declarat Morawiecki, anunțând decizia Executivului.

Potrivit textului, care pentru a deveni lege este nevoie să fie aprobat de Parlament și promulgat de președintele Andrzej Duda, ofițerii de rang înalt din perioada comunistă urmează  să fie degradați la rangul de soldat, din cauza rolului pe care l-au jucat după 1944 în cadrul regimului opresiv impus de Moscova și din cauza reprimării impuse de Jaruzelski prin legea marțială în 1981.

 

Actualitate