În acest sens, prefectul Ioan Albu a convocat astăzi în ședință de urgență Centrul local de combatere a bolilor la animale, constituit la nivelul județului Constanța. În cadrul ședinței s-a aprobat planul de măsuri la confirmarea în zona de protecție și cea de supraveghere a focarului de Pestă Porcină Africană din comuna Istria, județul Constanța și instituțiile implicate în aplicarea acestuia. Planul prevede măsurile care se vor dispune începând de astăzi și până la eradicarea focarului.

Ce este Pesta Porcină Africană
Pesta porcina africana (PPA) este o boala periculoasa, fara tratament sau vaccin in momentul de fata, care afecteaza speciile domestice si salbatice de porcine.
Pesta porcina africana are o perioada de incubatie de 3 – 15 zile in mod obisnuit, sau de 3-4 zile in forma sa acuta. Este o boala foarte infectioasa, afectand porcinele de toate varstele si sexele. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este ca nu exista un semn specific care sa indice prezenta bolii – chiar si mortalitatea ridicata a animalelor reprezinta doar un indiciu ca e vorba de pesta porcina – clasica sau africana.

Din fericire, virusul nu se transmite la om,însă carnea animalelor bolnave este interzisă consumului uman din cauza riscului de răpândire a bolii prin deşeurile alimentare.

Cand devine evidenta, boala poate avea diferite forme: preacuta, acuta, subacuta si cronica. Simptomele formelor preacuta si acuta sunt:
– moartea subita a animalelor cu indicii aproape inexistente privind cauza mortii
– febra ridicata, de 40 – 42 grade
– inrosirea pielii (vizibila doar la speciile de porcine cu pielea palida), in special la varful urechilor, coada, extremitati distale, pe piept si in zona abdomenului
– scaderea apetitului, apatie, cianoza si lipsa de coordonare motorica la 24-48 de ore inaintea mortii
– voma, diaree (uneori chiar cu sange), scurgeri din ochi
– moarte in cel mult 20 de zile
– avort
Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% in cazul porcinelor domestice.
Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct intre animale, sau indirect, prin hranirea animalelor cu laturi care contin carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, capuse (Ornithodoros) care s-au hranit din animale infectate, sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate. Virusul PPA supravietuieste timp de 6-10 zile in materialele fecale a animalelor infectate, pana la 3-6 luni in produsele din carne de porc netratate termic si mai multi ani in carnea de porc congelata.
(Visited 887 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.