Într-un articol publicat în urmă cu câteva săptămâni, „Complotul generalilor împotriva LMP și AMVVD. Cum își bat joc de militarii români pentru privilegiile rezerviștilor din serviciile secrete”, vorbeam despre cum cele mai reprezentative asociații militare, care însumează împreună peste 80% din cadrele militare în activitate și în retragere și veterani, au fost date la o parte din acest proiect.

Mai mult decât atât, AMVVD reclama, într-un comunicat de presă, că „la fața locului, reprezentanții AMVVD au avut parte de o mare surpriză: dintre asociațiile invitate la discuții, doar asociația noastră, Liga Militarilor Profesioniști și Forumul Asociativ a Militarilor erau asociații despre care putem spune că ar fi trebuit invitate la discuții. Restul asociațiilor prezente azi la Cercul Militar, respectiv cele ale serviciilor secrete (SRI,DGIPI,SPP) considerăm că ar trebui să aibă alte preocupări, nicidecum cea a fi parte a Departamentului de Stat pentru rezerviști.

Dar surprizele nu s-au oprit aici. Deși invitați la discuții, generalul de brigadă (r) Ion Dănilă, secretar general al Asociației Naționale a Veteranilor de Război și consilier al senatorului Ecaterina Andronescu, ne-a precizat că nu avem ce căuta în grupul de lucru deoarece Secretariatul de Stat ce urmează a fi înființat se va ocupa doar cu problemele rezerviștilor, nu și ale veteranilor din Teatrele de Operații, mulți dintre ei încă militari activi.

Deși reprezentanții AMVVD au încercat să argumenteze faptul că nu este necesară înființarea unei asemenea structuri finanțate din bani publici, care exclude veteranii din Teatrele de Operații și include asociații ale serviciilor secrete, ci a uneia care să se preocupe inclusiv de soarta veteranilor care au servit țara în Teatrele de Operații și datorită cărora România este respectată ca partener NATO, hotărârea organizatorilor a rămas neclintită. În lipsa unui dialog constructiv și mai ales a faptului că organizatorii evenimentului aveau temele făcute de acasă și nu acceptau alte idei, AMVVD a părăsit sala de ședință”, se specifica în comunicatul de presă al AMVVD.

Ce spune generalul Bălăceanu

În lumina acestor aspecte, generalul (r) Virgil Bălăceanu, unul dintre susținătorii înființării acestui Secretariat, ne-a contactat telefonic pentru a face unele precizări. Potrivit acestuia, poziția sa a fost, din contră, una pentru aducerea AMVVD și LMP în acest proiect, precizând că „trebuie să învățăm să conclucrăm împreună pe obiective comune”.

„Poziția mea a fost, încă de la început, la 180 de grade diferită față de ce s-a afirmat. Eu am insistat ca AMVVD să facă parte din acest grup de lucru, eu am luat legătura cu domnul Apostol, l-am informat despre această ședință. Avem nevoie să fie prezenți LMP și AMVVD în acest proiect și trebuie să învățăm să conlucrăm pe obiective comune. Însă, dacă nu vor fImportant este ca alături de noi să reușim să aducem, într-un final, și sindicatele”, ne-a declarat generalul (r) Bălăceanu.
Potrivit avestuia, Secretariatul de stat se dorește a fi o structură care să reprezinte drepturile și interesele veteranilor și rezerviștilor din toate structurile de apărare, inclusiv MAI și servicii secrete, și să fie un partener de dialog pentru Ministerul Muncii și toate celelalte ministere din zona apărării. În momentul de față, din comisia de lucru care pregătește proiectul fac parte reprezentanți ai ANCMR, MApN, MAI, SIE, Administrației Penitenciarelor, și SRI-SPP.

„Când vom avea draftul de proiect, el va circula pe la fiecare și se vor putea face observații, completări”, a mai adăugat generalul Bălăceanu. În opinia acestuia, pentru ca Secretariatul de stat să funcționeze cu adevărat, este nevoie ca numirile în funcții de conducere în cadrul acestuia să fie scoase de sub influența politicului.

(Visited 1.797 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.