Sănătate

Gripa a ucis 57 de oameni. România, nepregătită în pragul epidemiei

Și în acest an, statul român a fost luat prin surprindere de virusurile gripale. Până în acest moment, bilanțul este alarmant, numărul victimelor ajungând la 57.

Scris de 
 pe data 
26 februarie, 2018

România a fost luată, din nou, pe nepregătite, în ceea ce privește prevenția de infectare cu virusuri gripale. Vaccinurile lipsesc, sau sunt așteptate prea mult să apară, iar virusul AH1N1, cunoscut de aproape zece ani, pare a se hrăni cu neputința sistemului sanitar românesc, făcând sute de pacienți să se confrunte cu afecțiunile gripale.

Sunt, așadar, pacienți cărora o simplă răceală ar putea să le curme existența, mai ales că șansele unui atac de cord sunt de șase ori mai mari după infectarea cu virusul gripal.

O femeie de 77 de ani, din județul Bihor, a fost cea de-a 54-a victimă a gripei din acest sezon. Pacienta a murit sâmbătă, 24 februarie.

Doi bărbați din județele Dolj și Vaslui (79 și 75 de ani),  și o femeie (49 de ani) din județul Prahova sunt cele mai recente victime ale gripei din România, confirmate în cursul zilei de 26 februarie de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Numărul victimelor a ajuns la 57.

În acest context, managerul Spitalului de Infecțioase Iași, Carmen Dorobăț a declarat pentru Digi24 că apariția virusului gripal a venit într-un moment în care nimeni nu a fost pregătit: „Virusul AH1N1 (…) din nou prezent în acest an (…) cu forme grave și câteodată cu deces. (…) Ne-a găsit într-o perioadă în care populația nu a fost vaccinată.

Acest lucru fiind, de fapt, o consecință a faptului că autoritățile nu au știut să comunice importanța vaccinării.

Ne este frică să comunicăm, dar până la urmă trebuie să avem curajul să spunem lucrurilor pe nume. Da, avem sezon gripal. Da, există gripă în acest moment în România. Da, trebuie să o controlăm, dar trebuie să fim informaţi cum şi cred că populaţia aşteaptă din partea MS şi a instituţiior subordonate.”, a declarat ministrul sănătății, Sorina Pintea.

Gravitatea situației reiese și din faptul că, alături de cei care nu s-a vaccinat se află și cadre medicale, dar mai ales din faptul că, nici în al doisprezecelea ceas, vaccinurile nu sunt livrate.

Virusul gripal este vizibil în mod violent în București, Iași și Constanța, în vreme ce, în Bacău, Bistrița și Brăila nu au fost înregistrate cazuri de gripă.

 

Actualitate