Deși a fost avertizat în repetate rânduri că Guvernul nu poate introduce prin hotărârerestricții care afectează drepturi și libertăți, premierul Cîțu a stabilit și adoptat prin Executiv un nou set de măsuri cu restricții pentru populație în lupta cu pandemia de COVID19.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a declarat, pentru hotnews.ro, că ultimele măsuri luate de Guvernul Cîţu prin hotărâre privind introducerea certificatului digital sau restricţionarea circulaţiei persoanelor nevaccinate în cazul carantinei sunt în afara Constituţiei.

Zegrean a precizat că Executivul nu poate lua măsuri care afectează drepturi şi libertăţi fundamentale prin hotărâre de guvern, adăugând că este nevoie de adoptarea unei legi în acest sens.

“Drepturile şi libertăţile fundamentale nu pot fi afectate decât prin lege. Scrie asta în Constituţie, o spune şi CEDO. În Constituţie scrie clar: Guvernul, prin hotărâre, pune în aplicare legile. Nu poţi sări calul când vrei. Nu pot da o hotărâre de guvern cum vor ei. Ba pot, dar atunci nu mai este stat de drept”, a afirmat fostul şef CCR.

De asemenea, Zegrean a declarat că, din punctul său de vedere, oamenii nu mai “cred nimic” din cauză că “se bat câmpii din toate părţile”. “Am compromis tot. Sunt în afara Constituţiei. Nu au lege deasupra”, a continuat Zegrean.

(Visited 878 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.