Eveniment

Horia Țuțuianu, acoperit de IPJ Constanța, după ce a încălcat Legea spunând că a făcut „verificări“ pe marginea anchetei

Președintele CJ Constanța și vicepreședinte al PSD Constanța, Horia Țuțuianu. Sursa foto: ziuaconstanta.ro

Ca urmare a articolului prin care Constanța de Azi relata faptul că Inspectoratul de Poliție Județean Constanța (IPJ) face presiuni și amenințări cu închisoarea pentru a ne determina să dezvăluim o sursă, atât președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, cât și Poliția au reacționat cu două comunicate în care declarațiile se bat cap în cap. Încălcând Legea, Țuțuianu a susținut că a făcut personal verificări în urma cărora a aflat că Poliția s-a autosesizat, iar IPJ a transmis că, de fapt, există un denunț.

Scris de 
 pe data 
29 octombrie, 2019

Amintim că în cursul zilei de luni, 29 octombrie, Constanța de Azi a publicat articolul „Poliția Constanța, presiuni și amenințări cu dosar penal la adresa Constanța de Azi. Ne cere dezvăluirea unei surse care incriminează PSD“.

Organul de anchetă al IPJ ne-a cerut să dezvăluim numele unei surse jurnalistice, care ne-a furnizat informații și dovezi privind anumite practici din ziua alegerilor europarlamentare, nu tocmai legale, ale unuia dintre cei mai importanți lideri ai PSD Constanța, președintele Consiliului Județean, Horia Țuțuianu. Refuzul nostru de a dezvălui sursele i-a nemulțumit pe șefii IPJ Constanța, care acum ne amenință cu dosar penal dacă în continuare refuzăm să furnizăm numele persoanei care ne-a dat informațiile. Detalii AICI

La scurt timp după publicarea articolului, în aceeași zi, PSD Constanța a transmis un comunicat prin care președintele CJ, Horia Țuțuianu dezminte informațiile publicate de Constanța de Azi, totodată spunând că în baza verificărilor făcute de el, IPJ Constanța s-a autosesizat în declanșarea anchetei.

Redăm mai jos declarația lui Horia Țuțuianu:

„În calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța nu am intervenit niciodată în desfășurarea unui proces electoral. De asemenea, nu am intervenit niciodată într-o anchetă jurnalistică, nici înainte, nici în timpul, nici după publicarea ei.

Doresc pe această cale să dezmint aceste informații! Din verificările pe care le-am efectuat și din informațiile existente, pot să precizez faptul că Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța s-a autosesizat cu privire la respectiva anchetă a publicației online constănțene, fiind sesizate fapte de natură penală, de către polițiștii care se ocupă în prezent de caz. Nu cunosc date despre această anchetă, nu am dreptul și nu am nici interesul să mă implic, autoritățile statului și instituțiile de presă știu foarte bine ce au de făcut și este un caz care nu mă privește.

Mass-media din Constanța poate să confirme că a avut, are și va avea în mine tot timpul un partener de dialog! Încă de la preluarea mandatului, din 2016, ușile Consiliului Județean Constanța sunt deschise pentru toți jurnaliștii constănțeni. Element indispensabil într-o societate democratică, mass-media are drepturi și obligații profesionale și nimeni nu are dreptul să intervină în această activitate.”

Nu știm în ce calitate sau cu cine a vorbit Horia Țuțuianu în timp ce făcea verificările la IPJ, prin care a aflat și a comunicat public că dosarul a fost întocmit în baza unei autosesizări a Poliției, însă știm că dezvăluirea unei astfel de informații NEPUBLICE încalcă Articolul 12 litera b) din Legea 78/2002, raportat la articolul 304 din Codul Penal.

„Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite:

b) Folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.“, se arată în articolul din Lege.

A doua zi, marți, 29 octombrie, IPJ Constanța transmite un comunicat sec, cu erată, dar în care se asigură că declarația lui Horia Țuțuianu este „corectată“, precizând că este vorba despre un denunț, încercând, probabil, să-l scape pe șeful CJ de o eventuală anchetă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Redăm mai jos informațiile transmise de IPJ:

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța efectuează cercetări în dosarul penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa – nr. unic 509/P/2019, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, prev. și ped. de art. 304 alin. 2 din C. pen. și fraudă la vot, prev. şi ped. de art. 387 alin. 1 lit. b din C. pen., ca urmare a unui denunț în referire la articolul intitulat „Turism electoral la Kogălniceanu. Preşedintele CJ, Horia Ţuţuianu aduce constănţeni şi năvodăreni ca să umple listele suplimentare” (la rubrica Politică, pe pagina electronică a cotidianului Constanta de Azi). Acest dosar a fost deschis în luna mai 2019.

Precizăm faptul că solicitările emise de către organele de cercetare penală din cadrul instituției noastre şi înaintate redacţiei publicaţiei Constanţa de Azi, au fost formulate în temeiul art. 169-170 din C. proc. Pen.

De asemenea, după ce au precizat că dosarul a fost dechis în luna mai 2019, reprezentanții IPJ a revenit cu o erată:

„Dosarul a fost înregistrat la data de 27 iunie a.c., ca urmare a sesizării referitoare la articolul din 26 mai a.c..“

Până când Horia Țuțuianu și conducerea IPJ Constanța se pun de acord pe modul în care aleg să transmită informațiile, redacția Constanța de Azi reamintește cititorilor și colaboratorilor că nu vom dezvălui niciodată sursele, indiferent de presiunile la care vom fi supuși în continuare. Totodată, le mulțumim tuturor colegilor din presa locală și națională pentru sprijinul și interesul acordat prin preluarea acestui subiect!

 

Actualitate