Administraţie

Horia Țuțuianu și PSD și-au pus elevii și studenții în cap: Vă rugăm să nu vă bateți joc de noi

Sursă foto: Asociația Elevilor din Constanța

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) și Asociația Studenților din Constanța (ASC) solicită autorităților constănțene să acorde subvenționarea transportului județean pentru elevi și studenți, așa cum prevede legea. 

Scris de 
 pe data 
23 iulie, 2018

Elevii și studenții constănțeni cer președintelui Consiliului Județean, Horia Țuțuianu, să dea dovadă de responsabilitate în ceea ce privește asigurarea transportului județean al elevilor și studenților.

Cele două asociații militează încă din 2017 pentru subvenționarea a 50% din valoarea transportului județean, subvenție ce trebuie asigurată de către Consiliul Județean, potrivit art. 84 alin. (1) și (2) și art. 205 alin. (2) din Legea nr. 1/2011.

Situația nu s-a schimbat, însă, astfel încât, nici elevii și nici studenții nu își pot lua abonamente la jumătate de preț sau gratuite așa cum au dreptul.

Considerăm de o importanță sporită urgentarea demersurilor pentru intrarea în legalitate, din cauza impactului negativ major pe care nerespectarea acestui drept îl are asupra stării sistemului educațional din județ.

Reamintim faptul că, în Constanța, abandonul școlar este de 8% în mediul rural, fiind și cea mai ridicată rată din România, și 6% în cel urban, situându-se pe al doilea loc după județul Ilfov, conform unui studiu realizat de UEFISCDI.

Una din principalele cauze ale abandonului școlar este incapacitatea elevilor de a ajunge la cursuri, foarte mulți dintre aceștia fiind nevoiți să parcurgă kilometrii întregi pe jos, fie din lipsa posibilității de a își permite costul transportului, fie din cauza lipsei acestuia.

Pe această cale, solicităm public președintelui Consiliului Județean, Marius-Horia Țuțuianu, dar și Partidului Social Democrat, să nu își bată joc de elevi și studenți și să nu trateze cu superficialitate această problemă, întrucât ea afectează sute de elevi și studenți anual, răpindu-le șansa la educație și, implicit, la un viitor.

De asemenea, solicităm demararea unei cercetări disciplinare pentru a se identifica funcționarii publici vinovați de situația creată și pentru a dispune sancțiunile disciplinare ce se impun“, se arată într-un comunicat al AEC.

Cele două asociații au trimis o adresă însoțită de un model de proiect de hotărâre, pentru a veni în sprijinul autorităților, în data de 20 iunie 2018. Astfel, dacă la ședința din 27 iulie 2018 Consiliul Județean nu va găsi o soluție la problema lor, elevii și studenții vor acționa în judecată pentru a-și primi drepturile.

 

Actualitate