Accidentul rutier a avut loc pe DN 2A, în zona intersecției de la Hanul Morii. Un tânăr, de 24 de ani, din județul Vrancea, a condus un autoturism marca Audi, cu volan pe pe partea dreaptă, iar pe fondul nepăstrării unei distanțe de siguranță, a intrat în coliziune cu un  autobuz (transport persoane), oprit la trecerea pentru pietoni. În urma accidentului rutier, a decedat conducătorul auto, de 24 ani, prietena acestuia, de 17 ani, fiind rănită ușor. Autobuzul efectua curse regulate  transport persoane, iar în momentul impactului în vehicul se aflau 6 călători, toți scăpând nevătămați.

Acest accident vine la câteva zile distanță după ce în Parlament s-a depus un proiect de lege privind interzicerea înmatriculării și circulației în România a mașinilor cu volan pe dreapta. Inițiatorul, deputatul Gabriel Petrea, invocă două motive importante pentru care această măsură ar trebui luată în considerare și chiar adoptată: mai multe mesaje primite de la cetăţeni şi faptul că maşinile cu volanul pe partea dreapta reprezintă un adevărat pericol în trafic.

Chiar și specialiștii sunt de părere că mașinile cu volan pe dreapta pot fi foarte periculoase.

Partea stângă, tot ce înseamnă partea stângă a lui (a șoferului – n.r.) nu este dezvoltată ca și reflex, reacție, schimbul de treaptă de viteză, acționarea frânei de mână, partea de semnalizări, tot ceea ce înseamnă joystickurile din spatele volanului, cel de semnale, cel de lumini”, explică Sorin Ene, pilot profesionist.

Un motiv întemeiat pentru care șoferii români aleg să conducă mașini cu volan pe dreapta este prețul mai mic al respectivelor vehicule, mai ales după eliminarea taxei auto în 2017.

 

Dacă în 2016 au fost înmatriculate puţin peste 6.000 de maşini cu volan pe partea opusă, anul trecut peste 25.000 de astfel de vehicule şi-au făcut loc în traficul din România.

Potrivit Digi24, același model de mașină din același an de fabricație, cu un număr similar de kilometri, are un preț foarte diferit în funcție de poziția volanului, ajungând să coste aproape de două ori mai mult: volan pe dreapta: 4.700 euro, volan pe stânga: 7.800 de euro

(Visited 979 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.