Intervenția ministerului condus de Sorina Pintea apare după ce, presa a făcut presiuni arătând că cei mai mulți bolnavi care aveau nevoie urgent de imunoglobulină nu au primit încă medicamentul.

Potrivit Ministerului Sănătății (MS), compania Unifarm a achiziţionat 3.850 doze de imunoglobulină de la Crucea Roşie din Austria, în 31 martie, dar până în acest moment au fost distribuite doar o parte din ele, pentru tratamentul cazurilor grave, în baza unor avize de însoţire a mărfii.

Deoarece calculul preţurilor pentru medicamentele achiziţionate astfel nu se încadrează în prevederile legale în vigoare, a fost necesară elaborarea unei noi metodologii de preţ. Astfel, pentru medicamentele achiziţionate de compania Unifarm în temeiul Ordonanţei nr. 19/2018, pentru îndeplinirea serviciului public de interes economic general, a fost elaborat un Ordin de ministru, care va fi publicat în Monitorul Oficial astăzi, 16 aprilie 2018”, menţiona ministerul sănătății în cursul zilei de luni.

După acest moment, unitățile sanitare au declanțat procedurile pentru achiziție directă, urmând ca în 24 de ore de la finalizare procedurilor, compania Unifarm să trimită cantitățile solicitate de imunoglobulină, arată MS.

Conform graficului de livrări, alte 3.000 de doze de imunoglobulină achiziţionate de la Crucea Roşie din Austria vor fi aduse în ţară de către Compania Unifarm în cursul zilei de marţi, 17 aprilie 2018. Mai mult, un alt lot de 9.000 de doze de imunoglobulină vor ajunge în ţară în jurul datei de 30 aprilie 2018. De asemenea, unul dintre producătorii de imunoglobulină prezenţi pe piaţa din România a confirmat astăzi că va livra 2.500 de flacoane, care vor ajunge în ţară în maxim 10 zile”, mai precizează MS.

În vreme ce bolnavii așteaptă cu sufletul la gură sosirea medicamentelor, Sorina Pintea afirma ieri că nu a știut despre problema de distribuire a dozelor.

Există un departament în cadrul Ministerului Sănătăţii care se ocupă cu acest aspect. Nu mi s-a adus la cunoştinţă faptul că nu ar fi fost distribuite, dar am primit şi eu informaţia azi de dimineaţă şi am trimis pe cineva să vedem exact care este situaţia, pentru că ar mai trebui să intre şi alte doze, avem un grafic de livrări. Dacă există în depozit doze se vor distribui imediat, pentru că le-am adus pentru pacienţi”, a declarat ministrul.

 

(Visited 150 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.