Potrivit noului proiect de lege, sistemul national de invatamant preuniversitar va începe cu educatia timpurie (0-6 ani), formata din nivelul anteprescolar (0-3 ani) si invatamantul prescolar (3-6 ani), ambele cu cate trei grupe de varsta: mica, mijlocie si mare;”

In perioada desfasurarii activitatii didactice, anteprescolarilor și prescolarilor din unitati de stat li se acorda, cu titlu gratuit, un suport alimentar, constand intr-o masa calda pe zi. Aceasta activitate va purta numele de programul „Masa calda la scoala”.

Organizarea unităților de educație timpurie antepreșcolară, standardele de calitate și metodologia de organizare ale acesteia se stabilesc prin hotărâre de guvern. Conținutul educativ , respectiv curriculum specific pentru copiii sub 3 ani se aprobă prin ordin al Min.Educației.

Asigurarea personalului didactic necesar desfășurării educației antepreșcolare se face de către MEN.

„Statul sprijina educatia timpurie anteprescolara, prescolara ca parte componenta a invatarii pe tot parcursul vietii, prin acordarea unor cupoane pentru educatia timpurie. Acestea vor fi acordate in scop educational, conform legislatiei in domeniul asistentei sociale, in functie de veniturile familiei, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale”, se mai arată în proiectul de lege.

Cupoanele pentru educatia timpurie pot fi acordate si de catre autoritatile publice locale. Cuantumul, conditiile si regulamentul de acordare vor fi stabilite prin hotarare a consiliului local.

O altă modificare foarte importantă vizează introducerea grădinițelor cu program săptămânal. Astfel, potrivit propunerii legislative, învățământul preșcolar se organizează în grădinițe cu program normal, prelungit și săptămânal.

Grădinițele cu program săptămânal furnizează servicii pe timpul nopții numai în situații deosebite și de urgență ale părinților, respectiv:

a.program de lucru pe timpul nopții pentru ambii părinți sau pentru familiile monoparentale
b. urgențe medicale ale părinților sau a altor membri din familiile acestora
c. deces în familie

 

(Visited 4.532 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.