Actualitate

În timp ce trupele rusești ucid și violează civili în Ucraina, Putin promite că, alături de Belarus, va ajunge pe Lună

Președintele Vladimir Putin a anunțat că Rusia își va relua programul lunar alături de Belarus, declarând că cele două țări vor colabora în domeniul explorării și infrastructurii spațiale. Între timp, trupele rusești se concentrează cu zeci de mii de soldați pentru a continua ofensiva din Ucraina, iar ONU cere o investigaţie independentă asupra violurilor comise de soldaţi ruşi în Ucraina.

Scris de 
 pe data 
12 aprilie, 2022

Vom relua programul lunar. Vorbim despre lansarea din cosmodromul Vostocinai a vehiculului automat al complexului robotic spațial Luna-25„, a spus el în cadrul unei ceremonii de premiere a cosmonauților prilejuită de sărbătorirea în Rusia a Zilei Cosmonauticii, transmite Interfax.

Cosmodromul Vostocinai, aflat în regiunea Amur din Orientul Îndepărtat Rus, a fost inaugurat de Rusia în 2016, construirea sa costând între 300 și 400 de miliarde de ruble (aproximativ 4-5,3 miliarde de euro la momentul respectiv).

Trebuie să facem față cu succes provocărilor din explorarea spațiului pentru a rezolva mai eficient sarcinile de dezvoltare națională aici pe Pământ, pentru a ne consolida securitatea și suveranitatea tehnologică, pentru a crea tehnologii avansate în domeniul roboticii și microelectronicii, ecologiei și medicinei”, a mai spus Vladimir Putin.

El a anunțat de asemenea că Rusia și Belarus vor colabora în domeniul explorării și infrastructurii spațiale, liderul bielorus Alexandr Lukașenko însoțindu-l în „vizita de lucru” din Orientul Îndepărtat Rus.

Roscosmos, agenția spațială a Rusiei, le-a interzis cosmonauților și celorlalți angajați ai săi să părăsească țara după declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie, de teamă ca aceștia să nu aleagă să rămână în străinătate.

Între timp, ONU cere o investigaţie independentă asupra violurilor comise de soldaţi ruşi în Ucraina

Auzim tot mai des despre viol şi violenţă sexuală. Aceste acuzaţii trebuie investigate independent, pentru a ne asigura că se va face dreptate şi cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere”, a spus directoarea executivă Naţiunilor Unite pentru Femei, Sima Bahous, în timpul unei şedinţe a Consiliului de Securitate al ONU, relatează dpa, citată de Agerpres.

De cealaltă parte, fostul ministru rus de Finanţe declară că Rusia se îndreaptă spre cea mai gravă contracţie economică de după prăbușirea URSS. Economia țării condusă de Vladimir Putin va înregistra o contracţie de peste 10% în 2022, ceea ce ar reprezenta cea mai gravă scădere a Produsului Intern Brut de după prăbuşirea URSS, a declarat marţi fostul ministru rus al Finanţelor, Alexei Kudrin, transmite Reuters.

Rusia se confruntă cu o inflaţie galopantă şi o fugă a capitalurilor, iar, în paralel, planează spectrul unei posibile intrări în incapacitate de plată, după ce Occidentul a impus o serie de sancţiuni economice şi financiare fără precedent Moscovei pentru decizia de a invada Ucraina.

Ministerele Economiei şi Finanţele lucrează în prezent la noile prognoze economice, a declarat Alexei Kudrin pentru agenţia de presă RIA Novosti.

Actualitate