Asta în condițiile în care facultatea este considerată nivel superior de studii și, implicit, de calificare, față de postliceala. Explicația oficială: sunt supra-calificați. Adică ești supra-calificat să fii subofițer, dar tocmai bun să fii soldat?

Tot mai mulți soldați și gradați profesioniști fac sacrificii pentru a-și completa studiile și urmează cursurile diferitor facultăți în speranța că nivelul superior de studii îi va ajuta la un moment dat să avanseze în cariera profesională. Doar că tot mai mulți se lovesc de o realitate cruntă, chiar paradoxală: studiile superioare nu doar că nu îi ajută să promoveze, ci din contră, le interzice acest drept.

Situația în ansamblul ei este destul de simplă. Când armata scoate la concurs un post de subofițer, prin încadrare directă, inserează printre condiții obligativitatea de a fi absolvent de postliceală, acesta fiind nivelul de studii aferent gradului. Dar asta nu ar trebui să blocheze accesul candidaților care au studii superioare. Din păcate, legislația este destul de ambiguă în acest sens și lasă libertate deplină Ministerului Apărării să interpreteze normele, prin ordin de ministru.

Iată un caz concret:

La o unitate militară a fost scos un post de subofițer pentru încadrare directă prin Ordinul 124/2017. Post pe care și SGP au posibilitatea de a candida, însă una dintre cerințele postului este: studii școală postliceală. Astfel, SGP cu studii superioare nu au putut candida și li s-a respins dosarul de înscriere în concurs.

Potrivit aceleiași lei, subofiterii in activitate provin din:
a) absolventi cu diploma ai institutiilor militare de invatamint pentru formarea subofiterilor;
b) militari angajati pe baza de contract care au promovat testele de aptitudini si concursul sau examenul sustinut in acest scop si indeplinesc conditiile stabilite prin ordin al ministrului apararii nationale;
c) subofiterii in rezerva care au promovat testele de aptitudini si indeplinesc celelalte conditii stabilite prin ordin al ministrului apararii nationale, in vederea chemarii sau rechemarii in activitate;
d) gradati care, in timp de razboi, indeplinesc cu rezultate bune, cel putin 3 luni, functii prevazute a fi incadrate cu subofiteri, in unitatile militare aflate in zona actiunilor militare.

In cadrul institutiilor de stat cu atributii in domeniul apararii si sigurantei nationale, precum si in structurile specializate ale Ministerului de Interne si Ministerului Justitiei, subofiterii in activitate pot proveni si din rindul persoanelor care au promovat testele de aptitudini si indeplinesc celelalte conditii stabilite prin ordin al ministrilor, respectiv al sefilor institutiilor mentionate si care au pregatire de nivel liceal, postliceal sau superior. Barbatii trebuie sa aiba serviciul militar indeplinit.

Specialiștii în legislația muncii susțin că studiile superioare nu pot fi asimilate studiilor postliceale, iar criteriile specifice de studii și vechime privind angajarea și promovarea în funcții, grade și trepte profesionale a personalului se stabilesc prin ordin al ministrului.

De asemenea, o mare prostie este să soliciți școală postliceală la concurs când, știm foarte bine, cel puțin în județul Constanța, că singura școală postliceală este de asistente medicale. Așadar, un SGP, dacă vrea să candideze pentru un post de subofițer, trebuie să se facă mai întâi asistent medical și apoi poate concura.

În acest sens, Liga Militarilor Profesioniști a cerut amendarea Legii 384/2006 și Legii 80/1995 astfel încât SGP cu diplomă de bacalaureat să poată candida pentru un post de subofițer, iar SGP cu studii superioare să poată candida pentru un post de ofițer.

 

 

(Visited 8.573 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.