Actualitate

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 2,09%

Indicele ROBOR la 3 luni a crescut, astăzi, la 2,09%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Scris de 
 pe data 
3 aprilie, 2018

ROBOR este acum la cea mai ridicată valoare din ultima lună, faţă de 2,08%. Maximul ultimilor trei ani a fost atins pe 5 decembrie 2017: 2,22% faţă de valoarea din 27 octombrie 2014 când ROBOR 3M a fost cotat la 2,33%.

Pe 5 decembrie 2017, indicele a crescut la nivelul de 2,22%, un nou record al ultimilor trei ani. În acelaşi timp, ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor pentru credite ipotecare, a crescut, astăzi, la valoarea de 2,41%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

BCR, Banca Transilvania, BRD şi Raiffeisen Bank sunt primele patru bănci din sistem din punct de vedere al activelor deţinute care acordă împrumuturi ipotecare sau de nevoi personale cu dobânda legată de Robor 6M. În cazul persoanelor juridice, împrumuturile, majoritare de tip revolving, au dobânda legată de Robor 3M.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

 

Actualitate