Actualitate

Iohannis: Solicit Parlamentului să corecteze legea privind organizarea judiciară conform normelor europene

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi, 19 iulie 2018, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, afirmând că a epuizat toate metodele care îi stăteau la dispoziție pentru a opri acest lucru și că în acest moment este obligat să o accepte.

Scris de 
 pe data 
19 iulie, 2018

Iohannis a afirmat că, deși, alături de opoziție și de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a trimis nenumărate sesizări privind Legea 304/2004 care face referire la organizarea judiciară, aleșii nu au ținut cont de acest aspect.

Cu toate că au fost nenumărate semnale de atenționare, inclusiv din partea CSM, au legiferat cum au dorit și au făcut-o prost. Calitatea legiferării este proastă și rezultatul este foarte îngrijorător.

Timp de un an și jumătate, prin implicare românilor care au ieșit în stradă, prin efortul opoziției și al meu am reușit până acum să ferim legile justiției de cele mai nocive modificări. Curtea Constituțională a găsit în patru ocazii diferite neconcordanțe între legile justiției și Constituție și le-au trimis înapoi.

Asupra acestei legi s-a pronunțat și Comisia de la Veneția, care a emis o atenționare ce arată că, fără echivoc, modificările afectează încrederea cetățenilor în justiție și eficiența actului de justiție și având un impact negativ asupra luptei anticorupție”, a declarat președintele Klaus Iohannis în cadrul conferinței de presă.

Totodată, șeful statului a precizat că, în opinia Comisiei de la Veneția, modificările Legii 304/2004 vor afecta indepentența justiției.

De fiecare dată când România a avut nevoie de un punct de referință, Comisia de la Veneția și-a arătat disponibilitatea de-a ne sprijini în crearea unei democrații corecte.

Concluziile Comisiei sunt îngrijorătoare. Vreau să dau un simplu exemplu grăitor: ansamblul modificărilor aduse legilor justiției afectează independența procurorilor și judecătorilor. Așa ceva în România nu trebuie să se întâmple”, a menționat președintele.

De asemenea, Iohannis a afirmat că România nu poate avea un sistem judiciar contrar sistemelor judiciare europene și a cerut Parlamentului să corecteze legea pe care a fost obligat s-o promulge, astfel încât aceasta să fie în armonie cu legislația europeană.

„Legile justiției reprezintă fundamentul unei justiții corecte, iar de la acest principiu nu putem să abdicăm.

România este membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană, dar din acest statut derivă și obligații inclusiv în ceea ce privește funcționarea integrată a justiției din România în spațiul european al justiției.

Este imposibil să construim un sistem de justiție care contravine valorilor europene, care ignoră valorile europene. O nesocotire a concluziilor Comisiei de la Veneția ar însemna exact același lucru.

Reamitesc că am cerut în mod repetat reexaminarea acestor legi de către Parlament, am trimis sesizări la CCR și am sesizat Comisia de la Veneția. După finalizarea tuturor procedurilor de contestare, președintele trebuie să promulge legea.

În acest moment, în cazul legii 304/2004 privind organizarea judiciară, am epuizat toate metodele pe care le puteam folosi pentru a-i opri parcursul și sunt obligat prin lege să o promulg, dar asta nu înseamnă că parcursul ei s-a finalizat.

Solicit în mod expres Parlamentului ca, imediat ce se reia sesiunea de toamnă, să reintroducă această lege în circuitul parlamentar și să o corecteze așa cum solicită cei avizați.

Este absolut necesar acest pas, este imposibil de evitat. Nu se poate merge mai departe cu o lege contestată în nenumărate rânduri care a primit aviz negativ de la Comisia de la Veneția.

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, voi sesiza CCR cu solicitarea de a ține cont de opiniile Comisiei de la Veneția”, a precizat șeful statului.

În final, președintele a atras atenția aleșilor că scopul lor nu este acela de a crea legi pentru ei sau pentru liderii lor, ci de a crea legi în beneficiul românilor.

Țin să atrag atenția parlamentarilor care fac parte din actuala majoritate că loialitatea lor trebuie să fie de partea alegătorilor, a celor care i-au trimis în Parlament.

Niciun politician nu poate și nu trebuie să tranzacționeze în propriul lui folos renunțarea la principiile pe care s-a construit, pe care s-a constituit România democratică, după 1989. Niciun incident politic nu are mandat de la români să facă așa ceva.

Faptul că cineva sau un partid a fost ales să conducă, înseamncă că a fost ales să conducă pentru România, pentru români și nu pentru a scăpa un lider politic de închisoare. Trebuie să se revină la respectul pentru Constituție”, a conchis Iohannis.

 

Actualitate