Ipocrizie. Senatorul PSD Felix Stroe, sursă a fostei Securităţi, comemorează Ziua Deținuților Politici Anticomuniști
Cu ocazia Zilei Deţinuţilor Politici Anticomunişti, senatorul PSD Felix Stroe a transmis un mesaj în care condamnă ororile fostei Securităţi – aceeaşi instituţie care l-a recrutat pe el pentru supravegherea colegilor de liceu, având numele conspirativ „Dan”.
„Cu ocazia Zilei Deţinuţilor Politici Anticomunişti suntem datori să ne amintim aceste lucruri și să depunem mărturie – așa cum ne-au fost povestite faptele de victimele care au trăit vremurile, dar și din recunoașterile torționarilor.
Memoria celor care au pierit sau au fost chinuiți inimaginabil pentru vina de a fi avut alte opțiuni politice rămâne vie, atât timp cât noi și contemporanii o menținem vie. Iar exemplul istoriei este o oglindă aspră. Pentru că – iată, în aceste zile – istoria chiar se repetă“, a transmis Felix Stroe, citat de Ziua de Constanţa.
Felix Stroe, cel care îi îndemna pe toţi pesediştii să stea uniţi lângă Liviu Dragnea, a fost racolat de Securitate în anul 1972. Potrivit notei de constatare nr. DI/I/2642, de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Stroe a primit indicativul „Dan” şi ar fi fost însărcinat să-şi toarne colegii de liceu.
Fragment dintr-un raport din dosarul său de informator:
„Informez că în anul II C, Lic. B.P. Hașdeu învață elevul K.C. Despre acesta cunosc în ultimul timp că s-a despărțit de anturajul în care trăia și cred că nu a mai audiat emisiunile postului de radio „Europa Liberă”. În ultimul timp a fost ocupat cu învățătura fiind corigent la două obiecte, fiind rar văzut în oraș cu prietenii”; Informez că P.V. este elev în anul II la Liceul Eminescu. Despre acesta cunosc că are o comportare normală, nu l-am văzut în anturaje dubioase și discuțiile pe care le-am avut cu acesta nu s-au referit cu nimic la emisiunile ”Europei Libere” precum nici alte comentarii cu caracter politic. Știu că tatăl său este ofițer”.
Cu toate acestea, într-un interviu acordat info-sud-est.ro, Stroe susţine că nu a avut niciodată un nume conspirativ, mizând pe faptul că în nota de constatare emisă de CNSAS se precizează că la dosarul cu nr. R 368047, nu a fost găsit un angajament semnat de el. În anul 2013, Direcția de Specialitate din cadrul CNSAS a considerat că lui Felix Stroe nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității.
Argumenul lui Stroe, cel care acum îi comemorează pe cei care au murit pentru că s-au opus regimului comunist, este că „atunci nu puteai să refuzi o discuție cu un ofițer de Securitate.“
Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989 este marcată anual la data de 9 martie.
Proiectul de lege privind declararea zilei de 9 martie „Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989” a fost adoptat de Camera Deputaţilor în şedinţa din 22 noiembrie 2011, cu 285 de voturi favorabile, trei împotrivă şi şase abţineri. Anterior, la 9 februarie 2011, senatorii au adoptat, în plen, propunerea legislativă, aparţinând senatorului liberal Puiu Haşotti, privind declararea zilei de 9 martie „Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989”. Proiectul legislativ a fost adoptat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, cu 86 voturi „pentru” şi două abţineri.
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, la 2 decembrie 2011, Legea pentru declararea zilei de 9 martie „Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989”, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. Legea nr. 247/2011 pentru declararea zilei de 9 martie „Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989” a fost publicată în Monitorul Oficial nr.864/2011 din 8 decembrie 2011, conform www.cdep.ro.
- felix stroe
- Felix Stroe PSD
- PSD