Actualitate

ÎPS Teodosie cercetat, din nou, de DNA

DNA Constanța a deschis un nou dosar în care Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, este acuzat de abuz în serviciu, mărturie mincinoasă și inducerea în eroare a organelor judiciare.

Scris de 
 pe data 
21 februarie, 2018

La momentul trimiterii sale în judecată (3 februarie 2017), pentru producerea unui prejudiciu în dauna A.P.I.A (1.392.964 lei), arhiepiscopul Teodosie a depus un denunț în care acuza trei persoane fizice (două dintre ele fiind angajate ale arhiepiscopiei) și două persoane juridice de fraudarea fondurilor europene în 2016.

„Concret, în cuprinsul sesizării, suspectul Petrescu Teodosie, în mod nereal, a învederat faptul că, fără ştirea sa şi cu încălcarea prevederilor legale, cei doi angajaţi ar fi cerut şi primit fonduri europene pentru o suprafaţă de 350 ha aparţinând Arhiepiscopiei Tomisului. Mai mult, persoanele respective sunt acuzate că ar fi încheiat acte de dare în arendă, către terţe societăţi şi persoane, a unor suprafeţe de teren deţinute de către Arhiepiscopia Tomisului (în total 110 ha, situate în diferite locaţii). În susţinerea celor de mai sus, suspectul Petrescu Teodosie, beneficiind de ajutorul suspectului Poalelungi Neculai, a dat declaraţii şi a depus la noul dosar astfel constituit mai multe documente false care ar fi susţinut vinovăţia persoanelor respective”, transmite DNA, printr-un comunicat.

Ulterior, în perioada noiembrie – decembrie 2017, după sesizarea DNA cu privire la aspectele menționate, Teodosie a dispus suspendarea din funcție a celor doi angajați ai arhiepiscopiei pe care îi acuzase în februarie de fraudarea fondurilor,  precum și suspendarea drepturilor salariale ale acestora, prin două decizii emise ca urmare a unui raport întocmit de Stoichin Ciprian (consilier administrativ al Arhiepiscopiei).

Alături de ÎPS Teodosie și Ciprian Stoichin, este cercetat și un alt angajat al Arhiepiscopiei Tomisului, Niculai Poalelungi, acesta din urmă fiind acuzat de mărturie mincinoasă, fals intelectual și inducere în eroare a organelor judiciare.

 

Actualitate