Curtea Constituțională a României (CCR) a admis sesizarea Guvernului privind decizia de nerevocare din funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, de către președintele Klaus Iohannis. Sesizarea formulată de prim-ministru, după refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţie pe şefa DNA, a fost depusă la CCR pe 23 aprilie.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, și Parchetul General au reacționat pe Facebook la decizia Curții Constituționale. Toader a spus că președintele nu are nicio abilitare pentru evaluarea procurorilor de rang înalt, în vreme ce Parchetul s-a limitat doar la a spune că a luat act de decizia Curții.

Decizia CCR valorifică principiul constituţional potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei. Preşedintele României nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul justiţiei care are astfel de competenţe, stabilite atât la nivel constituţional cât şi la nivel infraconstituţional”, a scris Tudorel Toader pe pagina personală de Facebook.

Conducerea Ministerului Public a luat act de decizia de astăzi a Curții Constituționale a României privind existența unui conflict constituțional între Guvern și Președintele României și așteaptă motivarea acesteia”, a postat Parchetul General.

Președintele Curții Constituționale a anunțat că decizia de admitere a conflictului constituțional a fost luată cu majoritate de voturi.

Am admis cu majoritate de voturi și am stabilit că există un conflict între ministrul Justiției și președinte datorat refuzului președintelui de a da curs propunerii ministrului Justiției. Laura Codruța Kovesi ar fi trebuit revocată de președinte. Vom publica minuta ședinței și acolo va fi indicată calea de rezolvare a conflictului”, a declarat Valer Dorneanu la finalul ședinței.

 

(Visited 369 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.