În vreme ce la Constanța se bate pasul pe loc, iar singurele investiții notabile sunt făcute în distrugerea spațiilor verzi, pentru a facilita construcții rezidențiale dubioase sau câte o biserică ici-colo, în orașe precum Oradea sau Cluj deja lucrurile se întâmplă la un alt nivel de organizare și administrare. Am putea spune european.

Spre exemplu, în următoarea ședință de Consiliu Local de la Cluj-Napoca, pe ordinea de zi este trecut un proiect ce prevede amenajarea a 20 de treceri de pietoni iluminate inteligent, scrie cluju.ro

Noile treceri de pietoni vor fi suprailuminate după ce, în apropierea acestora, vor fi montați stâlpi cu tehnologie LED.

Modul de funcționare este următorul: când trecerea de pietoni nu este folosită, nivelul iluminatului va fi auto-reglat la valori minime. În momentul în care senzorii detectează un pieton, toate LED-urile vor funcţiona la parametrii maximi, iar marcajul zebră va fi iluminat. În acest mod, riscurile unor accidente rutiere pe timp de noapte sunt reduse considerabil.

Valoarea totală a proiectului, incluzând TVA, este de 671.345 de lei (564.155 de lei fără TVA). Investiţia va fi realizată în 17 săptămâni.

Deja, o astfel de trecere de pietoni a fost amenajată pentru testare într-unul dintre cartierele Clujului.

 

(Visited 8.347 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.