Alocațiile de stat pentru copii au rămas neschimbate de acum 4 ani, fără a fi indexate nici măcar cu inflația. Prețurile în acest timp au crescut cu aproape 40%, salariile și pensiile s-au mărit și ele, singura obligație de plată a statului care nu a suferit nicio modificare fiind alocațiile copiilor.

În acest sens, parlamentarii PNL au propus un proiect de lege privind majorarea alocațiilor, proiect care a fost însă respins la vot de PSD, ALDE și UDMR, care au motivat că nu există bani. Asta în timp ce salariile parlamentarilor s-au dublat în ultimii 4 ani, iar pensiile speciale ale acestora s-au majorat cu 20% doar anul acesta.

Această propunere legislativă pentru completarea alin.(1) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii spune că alocaţia trebuie să se majoreze anual cu 100% din rată medie anuală a inflaţiei.

„În anul 2015, alocaţia pentru copii a fost stabilită în cuantum de 84 de lei pe luna per copil. De atunci nu s-a mai intervenit sub nicio formă pentru a ajută în vreun fel valoarea alocaţiei, indiferent de evoluţia preţurilor şi a inflaţiei. Se poate remarcă uşor că ajutorul bănesc pe care îl primesc copiii şi ţinerii din România s-a diminuat în ultimii doi ani din cauza inflaţiei, care a atins şi cifră de 5,2% în anul 2018. Creşterea continuă a preţurilor la majoritatea produselor se reflectă în cheltuielile zilnice ale tuturor. În acelaşi timp, România înregistrează anual o creştere economică de care, în mod firesc, trebuie să beneficieze toate categoriile sociale, inclusiv copiii şi ţinerii”, este prezentat în expunerea de motive.

În acest timp, pe masa Ministrului Justiției, Tudorel Toader, se află un proiect care prevede plata de despăgubiri pentru pușcăriași în valoare de 5 euro pentru fiecare zi de detenție.

Intenţia ministrului Justiţiei de a «despăgubi» infractorii aflaţi în penitenciare în perioada 2012-2017 are, pe lângă caracterul inoportun şi imoral, o importantă influenţă bugetară, având în vedere numărul mare de foşti deţinuţi care vor beneficia de cei 5-8 €/zi de detenţie în condiţii improprii. 

Concret, la un rulaj total al deţinuţilor estimat pentru perioada 2012 – 2017 de 92.000 de deţinuţi, aceştia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o sumă cuprinsă între 370 milioane € (la o despăgubire de 5€/zi/deţinut) şi 550 milioane € (la o despăgubire de 8€/zi/deţinut)“, se arăta într-un comunicat de presă al Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), postat pe site-ul instituţiei.

Astfel, suma maximă care ar putea fi obţinută de 1 deţinut pentru această perioadă de 5 ani ar urma să fie de 9.125 € (la o despăgubire de 5€/zi/deţinut) sau de 14.600 € (la o despăgubire de 8€/zi/deţinut). Cheltuielile antamate de către ministrul Tudorel Toader pentru premierea infractorilor ar putea, în schimb, să fie folosite la construcţia a 1.500 de şcoli cu 8 săli de clasă sau a 11 spitale cu 450 de paturi, educaţia şi sănătatea fiind declarate priorităţi naţionale“, potrivit sursei citate.

Potrivit FSANP, CEDO nu a cerut niciodată despăgubirea infractorilor, nu a impus măsuri obligatorii, ci doar a cerut îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare.

 

(Visited 648 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.