Administraţie

Liberalii constănțeni, proiect pentru construirea unei parcări supraetajate în curtea Spitalului Județean

În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții PNL Constanța au anunțat mai multe proiecte ce vin cu soluții la problema parcărilor din zone cheie ale orașului, dar și pentru construirea unor săli de sport în școli unde elevii sunt nevoiți să facă educație fizică în clase.

Scris de 
 pe data 
11 aprilie, 2019

În primă fază, consilierul județean George Niculescu a anunțat inițierea unui proiect pentru Consiliul Municipal Local ce are în vedere preluarea de către municipalitate a parcării din apropierea Parcului Arheologic de lângă Primărie. Acel spațiu, cu 24 de locuri de parcare, aparține Consiliului Județean, iar propunerea liberalilor este ca parcarea să intre în circuitul parcărilor publice.

În prezent, parcarea este folosită de angajații primăriei, dar nu e prinsă in registrul parcărilor pe care îl deține Primăria Constanța. Consider că această parcare trebuie introdusă in registru și desființată bariera“, a declarat George Niculescu.

Liberalul Stelian Gima a prezentat inițiativa demarării procedurilor de achiziție a studiilor de fezabilitate necesare construirii unei parcări supraetajate în curtea Spitalului Județean de Urgență Constanța. Proiectul, care va fi o hotărâre de Consiliu Județean, are ca scop realizarea unui spațiu ce ar avea 1.400 de locuri noi de parcare, distribuite pe 5 etaje, construite pe o structură metalică ce nu necesită săparea unei fundații.

În cei 50 de ani de existență, Spitalul Județean nu a beneficiat de mari investiții. În prezent, discutăm despre aproximativ 3.300 de angajați care lucrează în acest spital, iar mulți dintre ei vin la muncă folosind autoturismele proprii. Lor li se mai adaugă miile de aparținători și pacienți care merg zilnic la unitatea medicală. Existența unei astfel de parcări este mai mult decât necesară“, spune Stelian Gima.

Dacă proiectul va fi aprobat, noua parcare ar urma să fie construită pe spațiul din zona de acces vizitatori din incinta spitalului, unde există deja cele aproximativ 250 de locuri de parcare amenajate, dar care s-au dovedit a fi insuficiente raportat la traficul zilnic din toate corpurile unității medicale.

Liberalii mai propun construirea de parcări supraetajate în zona platformă de la Poarta 1 și amintesc de parcarea supraterană promisă de administrația locală în zona Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ și a Colegiului Național Mircea cel Bătrân Constanța.

Un alt proiect important, ce va fi depus la Consiliul Local Municipal este inițiat de consilierul Adriana Câmpeanu și vizează problema unităților școlare din Constanța, în care nu există săli de sport sau cele în care elevii sunt nevoiți să facă educație fizică în spații improvizate.

Propunem un program prin care Primăria Constanța să finanțeze construirea de săli de sport în unitățile de învățământ în care acestea nu există. Există sute de copii care își desfășoară orele de sport în săli de clasă. Spre exemplu, avem o petiție publică depusă de părinții elevilor din Școala Generală nr. 37 care cer rezolvarea acestei probleme“, declară Adriana Câmpeanu.

Potrivit documentației, în Constanța există 10 școli, cu un total de 7.343 de elevi, care nu au săli de sport. De asemenea, în alte 9 școli, 4.033 de elevi fac educație fizică în săli de sport improvizate în săli de clasă. Alte 7 unități școlare, însumând 5.434 de elevi, au săli de sport, dar care sunt subdimensionate (sub 100 de metri pătrați).

PNL Constanța va propune Primăriei și Consiliului Local un program prin care în următorii patru ani să finanțeze săli de sport în aceste unități școlare.

Îmi propun introducerea în bugetul local din acest an un amendament care să ne permită ca măcar să începem cu indicatorii tehnico-economici și de fezabilitate pentru a vedea cât costă construirea unei săli de sport pentru o unitate școlară“, a mai spus Adriana Câmpeanu.

Acestea sunt doar câteva dintre proiectele importante pe care liberalii le vor înainta către consilii. Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă a mai precizat că au fost depuse mai multe proiecte în Consiliul Local, dar că acestea nu au fost dezbătute nici până astăzi. Liberalul anunță că va lua măsurile necesare pentru această încălcare a legii.

În total, avem 18 proiecte depuse la Consiliul Local, însă domnul primar Decebal Făgădău ignoră cu desăvârșire rolul Consiliului Local, drept pentru care avem de gând să ne folosim de prevederile regulamentare“, a afirmat Bogdan Huțucă.

 

Actualitate