Aflată la aproximativ 35 km de municipiul Constanța, comuna Cobadin numără peste 10.000 de locuitori, fiind unul dintre cele mai importante centre economice și educaționale din zonă. Așa se face că anual trec pragul unităților de învățământ din comună aproximativ 1.600 de școlari și preșcolari, dintre care 1.200 învață  în liceu. Școala din Cobadin este preferată nu doar de copiii din comună, ci și de cei din localitățile din întreaga zonă.

Este o școală publică normală la care vin elevii din toată zona Cobadin, acum suntem preferați și de elevi ale căror domicilii sunt la distanțe mai mari, vin inclusiv la învățământul primar, pentru că primăriile au autobuze școlare și transportă gratuit acești elevi. Avem mulți elevi de la Ciobănița (cu toate că ei aparțin de altă primărie) și părinții acceptă să facă naveta chiar de la clasa pregătitoare numai pentru a studia aici”, ne-a declarat directorul Liceului Cobadin, Mariana Grassu.

Liceul Cobadin (de la clasa 0 până în a XII-a) mai are arondate școala gimnazială și grădinița de la Viișoara, școala primară și grădinița de la Conacu, o grădiniță la Negrești și grădinița din Cobadin. „Sunt mulți elevi și este foarte greu de manageriat o asemenea instituție. Totuși, nu sunt așa de multe probleme raportat la numărul de elevi. Avem probleme și cu părinții, însă, față de oraș, cred că încă gestionăm bine lucrurile”, a mai adăugat directorul instituției de învățământ.

Școala neîncăpătoare pentru numărul mare de elevi

Deși este o școală veche, Liceul Cobadin a ținut pasul cu vremurile. Este îngrijită, reabilitată, cu dotări moderne. Singura problemă este că a rămas… mică. Numărul tot mai mare de elevi care caută această școală a făcut ca sălile de curs să devină insuficiente, iar conducerea să fie obligată să improvizeze soluții de moment până când școala va fi extinsă cu noi corpuri.

Școala arată bine, doar că anul acesta ca să putem intra cu toți copiii în școală, am suspendat activitatea într-un laborator de informatică, am strâns calculatoarele, am suspendat curentul pe prize și am făcut o sală de clasă pentru că nu aveam unde să mai intrăm. Și acum în februarie când a apărut examenul de Bacalaureat, am scos calculatoare, am înființat, din nou, laboratorul de informatică, după ce s-a terminat examenul l-am desființat și funcționează și acum ca sală de clasă. Suntem optimiști pentru că una din clădirile din curtea școlii, pe care noi o cunoaștem ca fiind Scoala Tătară, este o școală foarte veche, cu trei săli de clasă și un grup sanitar interior, va fi extinsă cu încă patru săli de clasă, va fi montată centrală termică și vom face și un spațiu pentru arhivă. În septembrie, probabil vom avea alte patru săli de clasă și suntem bucuroși”, povestește directorul Mariana Grassu, care predă și matematica.

Promovabilitate 60% la Bac. Un record pentru mediul rural

În ultimii ani, școala românească, mai ales când vorbim de mediul rural, a devenit un adevărat labirint al contraperformanțelor, la capătul căruia elevii nu reușeau să găsească drumul corect spre o carieră sau continuarea studiilor. Așa se face că majoritatea liceelor din mediul rural au „reușit” în anii trecuți să aibă procente de promovabilitate la Bacalaureat sau Evaluarea Națională revoltătoare. Licee întregi cu 0% promovabilitate. În aceste condiții, nu mică ne-a fost mirarea să aflăm că anul trecut, după sesiunea din toamnă, la Liceul Cobadin, promovabilitatea la Bacalaureat a fost de 50%. Și asta în condițiile în care elevii nu se meditează, ca la liceele din Constanța.

Ținând cont că sunt copii care învață doar la școală (în foarte puține situații copii se pregătesc în particular), la Evaluarea Națională de anul trecut, undeva între 50-60% dintre elevi au luate note peste 5,  iar la Bacalaureat, după sesiunea din august, am trecut de 50%. Mie mi se pare foarte bine, ținând cont de elevii care intră la liceu cu media de admitere 2, nici nu am avut anul trecut o promoție foarte bună de clasa a XII-a, dar mergem crescător din 2013. Anul acesta avem o promoție mai bunișoară și sperăm undeva aproape de 60% promovabilitate în vară”, ne-a mărturisit încrezătoare Mariana Grassu, care a dezvăluit și secretul acestor rezultate: „Facem pregătiri săptămânal cu copiii la școală, eu, de exemplu, am și o clasă de a VIII-a și o clasă de a XII-a, luni fac pregătire la a XII-a, marți la a VIII-a. Deci săptămânal, cu excepția săptămânilor în care apare vreo simulare sau atceva, dar, în principal copiii sunt la școală. Vin cei care vor, dar facem, la toate disciplinele.” Mai mult decât atât, pe lângă simulările oficiale la Evaluarea Națională și Bacalaureat, școală organizează propriile examene de simulare.

Noi organizăm, an de an, simluări la nivelul școlii. Așadar, copiii noștri dau două simulări pe an, nu una, ulterior comparăm rezultatele și văd că acest lucru îi stimulează. Văd un progres sau, chiar dacă nu sunt mulțumiți de notă zic, gata, la următoarea. Îi ambiționăm un pic, sunt mulți copii ale căror familii nu dau doi bani pe educația lor, dar câte unii sunt foarte buni ei, vor să învețe și să își depășească condiția, atunci merită tot efortul”, a mai adăugat directorul Liceului.

Copiii învață să dăruiască

Pe lângă activitățile școlare și orele de zi cu zi la clasă, elevii sunt angrenați în multe proiecte, majoritatea cu puternic caracter social. Cu diferite ocazii, școlarii organizează spectacole, târguri și acțiuni caritabile pentru a le veni în ajutor colegilor sau altor persoane aflate în suferință sau nevoie.

Avem și proiecte pe care le inițiem noi, foarte multe umanitare. Anul trecut, la o idee a mea, am anunțat elevii că era o fetiță de clasa a V-a, din localitatea Cumpăna, bolnavă și avea nevoie de bani pentru tratament. I-am organizat, consiliul elevilor s-a mobilizat, au lansat invitații pe Facebook și au organizat un spectacol umanitar la care au strâns suma de aproximativ 7500 de lei, bani pe care i-au depus în contul fetiței. Am ajutat și noi la deplasarea ei în străinătate, s-a operat și acum se simte mai bine, chiar vine la școală. Pentru că elevii au fost încâtați, am procedat la fel și de Crăciun.

Din suma strânsă am oferit, unui număr de 20 de familii ai unor copii din Conacul, Negrești, Viișoara și Cobadin, sume de bani în prajma Crăciunului. N-am văzut așa multă emoție în ochii unor persoane, nu erau niște sume mari, dar a fost foarte important pentru ei. Vor mai organiza un spectacol în luna mai, banii strânși din vânzarea biletelor vor fi folosiți pentru realizarea unei excursii pentru 40 de copii care nu au văzut în viața lor marea. Copii care sunt foarte necăjiți, dar învață bine”, ne-a povestit directorul Mariana Grassu.

 

(Visited 3.151 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.