Prima propunere vizează Legea 288/2018, care prevede ca militarii și polițiștii care indeplinesc condițiile de acordare a compesației de chirie și care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziționării unei locuințe, beneficiază de compesația de chirie, pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă creditului.

„La Art. II și Art. III legea prevede că beneficiari sunt atât cadrele militare, cât și soldații și gradații profesionisți. În urma demersurilor MapN, în 2020 a apărut H.G. nr. 350 din 30 aprilie 2020, care prevede stabilirea cuantumului și condițiile de acordare a compesației lunare pentru chirie cadrelor militare în activitate din Ministerul Apararii Naționale.
Faptul că în textul HG nu apar soldații și gradații profesioniști este de natură să creeze o situație discriminatorie între cadrele militare și corpul soldaților și gradaților profesioniști”, se arată în scrisoarea LMP.

Liga Militarilor Profesioniști a propus MApN rezolvarea aceastei situații, prin realizarea unor norme de aplicare de către Ministerul Apărării Naționale, astfel încât aceste discrepanțe să fie eliminate.

Totodată, LMP a solicitat ministrului MApN inițierea unui proiect de lege pentru unificarea statutelor, astfel încât să existe un singur statut al militarilor din Armata Română, statul ce ar duce la eliminarea inechităților din sistemul militar.

„Liga Militarilor Profesioniști a mai propus acest proiect de lege (statut) în anul 2014 și anul 2015, pornind de la credința că o armată puternică este o armată unită, organizată după o lege unică, dar și de la realitatea că suntem singura țară din aliața Nord-Atlantică care are două statute, pentru două categorii de militari.
Avem convingerea că domnul ministru Nicolae Ionel Ciucă este preocupat de aceste aspecte și că își dorește, ca militar, eliminarea inechităților care încă mai există în sistemul militar român”, a declarat președintele LMP, Dănuț Albu.

(Visited 5.810 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.