Constanța

Locurile de parcare de pe b-dul 1 Mai – Șos. Mangaliei vor fi desființate. Piste de biciclete și benzi unice de autobuz, în schimb

Primarul Vergil Chițac a anunțat în urmă cu câteva zile începerea proiectului de modernizare și sistematizare a bulevardului 1 Mai – Șoseaua Mangaliei. Investiția va fi realizată cu fonduri europene, fiind vorba despre proiectul făcut de fostul primar Decebal Făgădău.

Scris de 
 pe data 
11 aprilie, 2022


Lucrările pentru reabilitarea și modernizarea b-dului 1 Mai – Șoseaua Mangaliei vor consta în amenajări carosabil (aprox. 88.000 mp) și trotuare (aprox. 26.000 mp), realizarea a 3 km de piste pentru biciclete, realizarea a 3,2 km de bandă independentă pentru transportul public, 15 stații de autobuz, sistem de iluminat treceri de pietoni, montarea de stâlpi led cu telegestiune, montarea unui sistem de irigat.

Valoarea totală a proiectului este de 69,8 milioane lei, dintre care 59 de milioane reprezintă fonduri europene de dezvoltare regională (FEDR) și 9 milioane de lei vin de la bugetul de stat. Contribuția Constanței este de aproximativ 1,4 milioane de lei.

Trecând peste importanța și amploarea acestui proiect, locuitorii din zonă se vor trezi însă cu o nouă mare problemă: toate locurile de parcare amenajate pe b-dul 1 Mai vor fi desființate. Noua investiție prevedere trasformarea tuturor parcărilor edificate pe partea carosabil în piste de biciclete și benzi dedicate pentru mijloacele de transport în comun. Astfel, câteva sute de locuri de parcare vor dispărea, fără a exista vreo alternativă sau perspectivă pentru recuperarea acestora în altă parte.

În aceste condiții, în timp ce zona bulevardului se va elibera de mașini, întreaga aglomerație și forfotă pentru găsirea unui loc de parcare se va vor muta în interiorul cartierelor, pe alei și străduțe înguste, care și așa sunt sufocate de autoturisme.


Actualitate