Senatorii au respins, pe 20 septembrie, în Comisia de Apărare, amendamentul care prevedea ca și militarii care și-au achiziționat deja o locuință prin credit imobiliar să poată beneficia de o compensație lunară pentru plata ratei, echivalentă cu compensația chiriei.

„Cadrele militare în activitate care îndeplineau condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie și nu au optat sau au renunțat la acest drept și care au în derulare un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziționării sau construirii unei locuințe pot beneficia la cerere de compensația lunară de chirie pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă, fără a depăși rata lunară plătită pentru creditul imobiliar/ipotecar”, spune amendamentul respins de senatori.

Propunerea urmărea aplicarea unui tratament egal tuturor cadrelor militare, eliminând astfel o abordare discriminatorie în rândul aceleiași categorii de personal.

Inițial, senatorii din Comisia de Apărare și-au luat angajamentul să repare această discriminare, care împarte practic armata în două. Legea, așa cum o vor parlamentarii, prevede ca doar militarilor care își iau de acum încolo o locuință prin credit ipotecar Armata să le deconteze banii de rată în echivalentul sumelor cuvenite pentru plata chiriei. Ceilalți militari, care și-au luat deja o casă prin credit, statul nu le decontează niciun leu, deși se regăsesc exact în aceeași situație ca și colegii lor de mai sus.

Această discriminare a fost sesizată de senatorul PSD Adrian Țuțuianu, care a propus un amendament pentru îndreptarea legii, însă el a fost respins, culmea de colegii din PSD și ALDE ai acestuia.

Și mai scandalos este faptul că această măsură restrictivă se va aplica doar în cazul militarilor din MApN. Angajații din celelalte structuri de apărare, MAI, Penitenciare, vor beneficia toți de bani de rată, indiferent de data la care a fost contractat creditul imobiliar.

 

 

 

(Visited 41.564 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.