Legea fusese aprobată în această primăvară de Senat, și ieri deputații, în calitate de Cameră Decizională, trebuia să o supună la vot. Doar că deputații PNL au propus retrimiterea acestei legi la comisii.

Legea, inițiată de senatorul Mihai Fifor, fost ministru al Apărării, după ample discuții și dezbateri cu Liga Militarilor Profesioniști, aduce schimbări importante în statutul soldaților și gradaților profesioniști, acestora fiindu-le astfel recunoscută o serie de drepturi de care se bucurau doar cadrele militare: dreptul la concediu de odihnă, concediu pentru creșterea copilului, asistență medicală și medicamente gratuite pentru militari și familiile acestora. Dar cel mai important este faptul că militarii profesioniști cu o vechime de cel puțin 15 ani vor semna contract pe perioadă nedeterminată cu MApN.

Iată principalele prevederi ale noii legi:

– În funcție de nevoile instituției militare, soldații și gradații profesioniști cu o vechime în serviciu de cel puțin 4 ani, trecuți în rezervă în temeiul art.45, alin1, lit b,e – g și i, care au vârsta de până la 50 de ani, pot fi rechemați în activitate dacă s-au aflat în rezervă mai puțin de 4 ani neîntrerupt.

– militarii profesioniști vor beneficia de asistență medicală și medicamente gratuite. în condițiile prevăzute pentru cardele medicale în activitate

– membrii familiilor soldaților și gradaților profesioniști beneficiază gratuit de asistență medicală și medicamente în cadrul rețelei sanitare a MApN sau în alte rețele sanitare, cu decontarea cheltuielilor de către acest minister

– soldații și gradații profesioniști au dreptul, în timp de pace, la un concediu de odihnă anual în aceleași condiții ca și cadrele militare în activitate

– soldații și gradații profesioniști au dreptul la concediu și indemnizație pentru creșterea sau îngrijirea copilului, precum și la concediul paternal, în condițiile prevăzute pentru cadrele militare în activitate

– copii soldaților și gradaților profesioniști decedați în timpul și din cauza serviciului, ca urmare a unor acțiuni militare, accidente, catastrofe sau a unor acte de devotament excepțional pot fi transferați la colegiile naționale militare sau în instituțiile de învățământ care formează maiștri militari sau subofițeri

– la expirarea contractului, în funcție de opțiunea părților, contractul poate fi reînnoit, pe perioade succesive cu durata de până la 4 ani

– soldații și gradații profesioniști care au o vechime în serviciu în această calitate de cel puțin 15 ani încheie cu MApN contracte până la limita maximă de vârstă până la care aceștia pot fi menținuți în activitate.

Textul integral al Legii, AICI

Critici virulente au venit și din partea fostului secretar de stat din MApN, Otilia Sava, care a scris:

„Mos Nicolae le-a adus soldatilor si gradatilor profesionisti o varguță de la liberali

Ieri trebuia sa se adopte in plenul Camerei Deputatilor PLX 144/2019, care aducea schimbari fundamentale in statutul soldatilor si gradatilor profesionisti din Armata Romaniei.

O lege asteptata de ani de zile de zeci de mii de militari romani si-a gasit in sfarsit locul 18 pe lista plenului de ieri, 4 decembrie. La minutul 1.27 din inregistrare de mai jos il veti vedea pe domnu Andronache, liberal, care solicita modificarea ordinii de zi in sensul aducerii PLX 144/2019 de la punctul 18 la punctul 2.

Ma gandeam ca parada militara n-a trecut inutil pe sub nasul liberal si ca oamenii momentului vor sa faca REPEDE ceva bun pentru militarii romani pe care-i numesc la zile mari “cei mai mari ambasadori ai Romaniei in lume”, insa domnul Andronache a continuat: “solicitam retrimiterea la Comisia de aparare pentru doua saptamani in vederea unor co-re-lari necesare”.

Poate ca or fi retrimis legea la comisie pentru a mai baga drepturi pentru zecile de mii de militari de la baza ierarhiei militare. Poate ministrul liberal si-a amintit ca ministrul social – democrat a uitat sa incarce in lege povestea cu chiriile de mizerie care sunt alocate zecilor de mii de soldati si gradati profesionisti. De la inaltimea functiei sigur s-a vazut in sfarsit diferit ca 50% din 800 de lei (pentru SGP) nu poate fi egal cu 50% din 5.000 – 10.000 de lei.

Militarii romani din corpul SGP nu sunt la fel de optimisti. Mai degraba isi exprima ingrijorarea ca dispozitia din PLX 144/2019 care le permitea sa nu mai fie la mana comandantilor pentru reinoirea contractelor de munca va fi co-re-la-ta cu santajul si umilintele din prezent.

Cum sa renunti la un astfel de instrument care-ti permite sa pui la punct orice soldat care te poate intreba de ce este mancarea stricata, ori botezata de firma de catering, ori corturile de la aplicatii nu se mai schimba din 1972-1975 (se schimba doar intre ei) – a propos, sunt atat de ciuruite incat vezi stelele ca la Observator in noptile in care nu ploua si nu te obliga sa-ti cumperi folie din solda de militar NATO.

Contractul din 2 in 3 ani a devenit cel mai eficient mecanism de control. Daca ai renunta la el, ar trebui sa-ti faci treaba si sa inzestrezi militarul cu tot ce vede la partenerul polonez – pe care, apropos, il umfla rasul cand vine la exercitii in Romania si-l vede pe al nostru, cu care s-a antrenat mai devreme, facand smotru la toaleta lui. Ar putea parea lucruri marunte, dar sunt esentiale pentru spiritul unei armate echipata prost, care-si cumpara bocanci cum ajunge prima data intr-un teatru de operatii.

Daca ai renunta la sperietoarea asta cu “nu-ti mai reinoiesc contractul”, ar trebui sa-ti schimbi atitudinea, si practic, ai pierde sansa de a fi imparat. Multi militari ar fi ramas in Armata Romaniei, asa carpita cum este ea, daca ar fi fost respectati.

In loc sa taiati drepturi din legi, schimbati-va atitudinea si acceptati ca si copiii soldatilor si gradatilor profesionsti sunt egali cu ai vostri, iar familiile lor au dreptul sa fie tratate in unitatile medicale ale MApN. SGP-ii nu sunt militari de mana a doua. Sunt ambasadorii Romaniei, laudati de partenerii strategici pentru curajul lor si nu pentru felul in care-i echipati, tratati, instruiti, platiti si respectati.

Suntem cu ochii pe co-re-lari. Daca taiati acum, schiloditi mai mult decat o fac teatrele din Irak si Afganistan. O armata este puternica prin spiritul ei, deci asigurati-va ca ostenii romani au lideri pe masura lor.”

(Visited 16.847 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.