Constanța

Mamaia Nord, la un pas de colaps imobiliar. „S-a spart gogoașa îmbogățirii peste noapte”

sursa foto: radioconstanta.ro

Mamaia și Mamaia Nord au devenit, în ultimii ani, adevărate atracții pentru dezvoltatorii imobiliari, care construiesc într-o veselie pe orice petec de pământ, nisip sau spațiu verde. Clădirile răsar cu sutele, transformând Mamaia dintr-o stațiune turistică într-un conglomerat de betoane.

Scris de 
 pe data 
9 mai, 2018

Dezvoltatorii mizează pe naivitatea constănțenilor care sunt ademeniți cu oportunitatea unei bune afaceri: să cumpere apartamente pe care le-ar putea închiria turiștilor pe timpul verii. Doar că… surpriză. Experții imobiliari susțin că piața în Mamaia și Mamaia Nord este suprasaturată, iar cererea a crescut simțitor în ultimul an, spre disperarea investitorilor.

Când vine vorba de cele mai căutate zone din oraș, reprezentanții agențiilor imobiliare sunt de acord cele mai multe cereri existente la acest moment vizează cartierele Tomis Nord și Faleză Nord.

Cea mai căutată zonă și pentru casă și pentru apartament este Faleză Nord, pentru apartamente existând o cerere foarte mare și pentru zona City Park Mall”, a declarat pentru Constanța de Azi un reprezentant al agenției Grup Proprietăți Perfecte (GPP).

Printre preferințele constănțenilor se află și cartierul Tomis Plus, dar și apartamentele nou construite, indiferent de zona în care sunt amplasate.

Peste tot se caută, în special în blocurile noi, zonele vizate sunt Faleză Nord, Tomis Nord, Tomis Plus și Primo”, a povestit un reprezentant al Acord Imobiliar.

La polul opus, zonele cele mai puțin dorite și, desigur, cele mai ieftine, sunt cele de la periferii precum Km 5, Poarta 6 sau CET, dar și localitățile limitrofe Constanței, pentru care, în urmă cu ceva timp exista o cerere foarte mare.

Nu mai există tendința de migrare către localitățile din afara Constanței. Sunt destui care doresc să se întoarcă în oraș. Multe imobile din zonele către care s-a migrat acum 10-15-20 de ani sunt de vânzare pentru că locatarii nu le mai pot întreține”, a povestit repezentantul GPP.

Tendința de emigrare către localitățile alăturate Constanței nu mai este la fel de pregnantă în acest moment, oamenii și-au schimbat direcția către zona de nord a litoralului (Mamaia Sat, Mamaia Nord)”, a afirmat specialistul Acod Imobiliar.

Totuși, potrivit reprezentantului GPP cererea pentru Mamaia Nord nu a crescut, rata vânzărilor din acea zonă fiind în scădere și ducând, în opinia specialistului, la o piață plină de imobile goale pe care nu le dorește nimeni, întrucât oferta este vastă, iar cererile sunt din ce în ce mai puține.

Nu a crescut cererea pentru apartamentele din Mamaia Nord, a crescut gogoașa asta cu visul îmbogățirii peste noapte care acum s-a spart. Unde acum câțiva ani era o pârloagă, cineva a început să construiască cu un preț modic și s-a îmbogățit. Acum toată lumea are impresia că va face milioane peste noapte în zona respectivă, dar piața este suprasaturată. Dacă în anii trecuți era bătaie pe respectivele imobile, la începutul acestui an s-a înregistrat o scădere foarte mare a cererii pentru acea zonă, pentru că sunt foarte multe imobile”, a afirmat specialistul GPP.

Ca și preferințe, constănțenii aleg cel mai des să achiziționeze apartamente, întrucât sunt mai ieftine, mai ușor de întreținut și le oferă un trai mai puțin solicitant și mai puțin costisitor, în comparație cu cel de la casă.

Se caută apartamente. Sunt oameni care caută și terenuri sau case, dar majoritatea preferă apartamentele, mai ales pentru diferența de preț și pentru stilul relaxat de viață”, a afirmat reprezentantul GPP.

Majoritatea caută apartamente cu două, trei, chiar patru camere, acestea sunt cererile momentului, case și terenuri mai puțin”, a spus specialistul Acord Imobiliar.

În dezacord cu lipsa cererii, prețurile au crescut chiar și în zonele mai puțin căutate, chiar dacă, potrivit specialistului GPP, aceste creșteri nu reflectă îmbunătățiri în ceea ce privește confortul oferit de imobile sau utilitățile.

S-au înregistrat creșteri în tot orașul. Creșteri artificale și nejustificate care s-au manifestat simțitor în toate zonele. În ultimii ani nu s-a întâmplat nimic major în oraș ca să poți spune că a crescut confortul. Nu s-a făcut un parc, nu s-a asfaltat o stradă, nu s-a întâmplat nimic care să îmbunătățească viața în oraș, drept pentru care nu poți considera că trăiești mai bine și îți vei dori să-ți cumperi un apartament în oraș, dar prețurile sunt într-adevăr mai mari”, a pofestit reprezentantul.

De asemenea, specialistul a afirmat că, făcând o analiză simplă a prețurilor aflate pe piața imobiliară în acest moment, există o diferență majoră între zonele aflate în topul preferințelor și cele aflate la coada clasamentului.

În cele mai căutate zone prețurile imobilelor ajung să fie cu 30-40% mai mari decât în zonele mai puțin căutate”, a completat reprezentantul GPP.

 

Actualitate