De cealaltă parte, asociațiile de părinți și conducerile școlilor anunță că în 90% din unitățile de învățământ din țară nu există spații și condiții pentru implementarea unui asemenea program. Așa că, cel mai bine, ar fi ca Guvernul să majoreze alocațiile copiilor astfel încât părinții să poată să le asigure o mâncare sănătoasă și o copilărie decentă.

„Știu că au existat și la Constanța discuții cu programul o masă caldă în școli, dar nu cred că s-a implementat undeva. Dar, vă jur, că în 90% din școlile și liceele din oraș este imposibil. Noi nu avem spații pentru laboratoare, săli de clasă, nu mai zic sală de sport. Învață copiii în schimburi până la 8 seara fiindcă nu avem clase libere. Vă dați seama ce ar însemna să asigur la prânz masa pentru 800-900 de elevi? Doar ca spațiu mă refer. Unde să îi bag, pe holuri, în curtea școlii, facem corturi de campanie?

Pune domnule mâna și majorează alocațiile copiilor, că sunt de toată jena. Și eu sunt părinte și cu 80 de lei cât ne dau ăștia pe lună pentru un copil nici pâinea nu o cumperi într-o lună. Și să vă spun un lucru, un astfel de program cu masa caldă în școli nu îl poți implementa discreționar. Adică elevii mei NU, cei de la școala de peste drum DA. Ar ieși scandal mare. Nu e vina mea că nu am spații, că sunt o școală căutată. Noi plângem de 10 ani după o sală de sport și să nu îmi spuneți că vine acum Primăria sau Ministerul să ne facă săli de mese sau cantină.

Dacă nu și-ar fi bătut joc de miliardele de euro cheltuite cu cornul și laptele, o idioțenie de program, le-ar fi ajuns banii să reconstruiască fiecare școală de la zero. Au dulapuri întregi cu sesizări doar de la mine că aruncă banii pe fereastră, că rămân tone de iaurt și cornuri în fiecare săptămână pe care le aruncăm la gunoi. Au ascultat vreodată? Ei aveau bani de cheltuit…”, ne-a povestit directorul adjunct al unei școli de renume din Constanța.

Dăncilă și școala, baba și mitraliera

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că acest proiect pilot are menirea de a reduce abandonul școlar. „Ne preocupă creşterea accesului copiilor la educaţie şi reducerea abandonului şcolar. Vom continua programul pilot ‘Masă caldă în şcoli’, destinat preşcolarilor şi elevilor din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar, într-o formulă îmbunătăţită. Printr-o ordonanţă de urgenţă pe care o vom adopta azi, majorăm cu aproximativ 40% valoarea pachetului alimentar zilnic de care beneficiază fiecare copil, de la 7 lei, cât a fost până acum, la 10 lei. Astfel, bugetul alocat programului creşte de la 30,7 milioane lei la 46,7 milioane lei”, a anunţat Dăncilă.

 

(Visited 1.050 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.