Actualitate Sănătate

„Masca este o barieră reală, care împreună cu celelalte măsuri creează premisele unei limitări a transmiterii“ – președintele Societății Române de Epidemiologie

Specialistul Doina Azoicăi, medic primar epidemiolog și președintele Societății Române de Epidemiologie, susține că, în contextul creșterii numărului de îmbolnăviri cauzate de răspândirea COVID-19, obligativitatea purtării măștii în aer liber este o necesitate. „Transmisibilitate crescută a virusului, chiar dacă este spațiu deschis, apropierea dintre persoane nu se poate realiza la distanța ideală, de 1,5 – 2 metri. Și atunci, sigur că inclusiv în spațiile deschise, unde există aglomerări de persoane, masca este utilă, dovadă că și alte țări din Europa au adoptat această decizie.“, a declarat medicul pentru Hotnews.ro

Scris de 
 pe data 
19 octombrie, 2020

Din păcate, respectarea regulilor depinde și de comportamentul fiecărei persoane și este foarte greu de anticipat cum se va reacționa, chiar la impactul acestor cifre, care relevă în mod evident faptul că crește zi de zi numărul de cazuri și am depășit deja pragul de 3 – 4.000 de cazuri. O să vedem ce se întâmplă și în zilele următoare“, afirmă președintele Societății Române de Epidemiologie.

România a avut, în ultima perioadă, „o creștere susținută” a numărului de cazuri, la fel ca o marte parte dintre țările din Europa, arată Doina Azoicăi:

Este o creștere susținută. Începând cu sfârșitul lunii august, în septembrie și, iată, se continuă și în luna octombrie, sunt creșteri ale ratei de incidență a cazurilor și a deceselor în principiu în toate țările din Europa. Toate înregistrează, cu mici excepții, aceste rate de creștere.„, a mai spus medicul citat de Hotnews.ro

Eu iau ca reper incidența la 100.000 de persoane în ultimele 14 zile. De exemplu, pe data de 12 octombrie, aceasta a fost de 168 de cazuri la suta de mii de locuitori în România, ceea ce a însemnat o creștere cu 70% față de perioada anterioară de două săptămâni. De asemenea, am avut o creștere a ratei cumulative a deceselor, tot pe 14 zile, de 25%„, explică Doina Azoicăi.

Deja, purtarea măștii nu mai este o noutate, nu mai este o problemă. Deja lumea s-a lămurit în legătură cu faptul că nu aduce prejudicii stării individului. Este o barieră imperfectă, nu poate să fie 100% sigură, dar este o barieră reală, care împreună cu celelalte măsuri creează premisele unei limitări a transmiterii„, adaugă medicul.

Din păcate, lucrurile sunt influențate și de aceste curente care sunt împotriva nu atât a măștii cât împotriva măsurilor, a autorităților, și atunci ele se răsfrâng și asupra comportamentelor oamenilor, iar astfel de informații dăunează populației largi, care poate fi influențată de acești destabilizatori„, încheie președintele Societății Române de Epidemiologie.

Citește interviul complet pe Hotnews.ro

Actualitate