„Sinteza Zilei“, de la Antena 3, este emisiunea pentru care Radu Mazăre a acordat primul interviu după ce, miercuri, 16 mai, a fost condamnat la șase ani de închisoare cu executare.

Am rămas fără cuvinte, pur și simplu. Ce reacție pot să mai am. Sunt acuzat de abuz în serviciu în care toți 20 și ceva de martori, fie că au fost consilieri locali, fie funcționari ai primăriei, fie evaluatuatori, și-au asumat documentele semnate, au spus că au fost în regulă și în conformitate cu legea, că au dus la îndeplinire hotărânea Consiliului Local și eu am semnat ultimul. Au fost cinci evaluatori care toți au spus ‘noi am făcut evaluarea, n-am vorbit cu Mazăre, nu l-am cunoscut pe Mazăre, noi ne asumăm valorile terenurilor„, a spus Radu Mazăre.

Fostul edil, care acum trăiește în Madagascar, a subliniat că nu înțelege cum e posibil să existe două sentințe diferite pentru acceași cauză, dată de două instanțe diferite. „Exact aceeași acuzație de abuz în serviciu, exact pentru același teren, terenul aferent Cazinoului din Mamaia – am fost anchetat de DNA București și trimis în judecată pentru vânzarea terenului subevaluat. Acolo am fost achitat în dosarul respectiv de Curtea de Apel București. În dosarul făcut de DNA Constanța pentru exact același lucru, am primit astăzi condamnarea de 4,6 ani de pușcărie„, a subliniat fostul edil al Constanței.

Radu Mazăre s-a declarat mulțumit de decizia pe care a luat-o de a pleca din țară. „Decizia la viitorul meu am luat-o în momentul în care am decis să plec din țara asta capturată de către serviciile de securitate și să cer azi politic. Oriunde în lumea largă te duci și spui că ai fost judecat pentru același lucru, în doua dosare diferite, cu doua sentințe diferite, consideră că e ceva cel puțin în neregulă cu sistemul judiciar„.

El a mai adăugat că indiferent dacă problemele sale din instanță se vor rezolva sau nu, nu vrea să se mai întoarcă vreodată în România. „Nu, nu mi-e dor de România – nu m-aș mai întoarce„, a spus Mazăre.

Aceasta însă nu a fost prima reacție publică a fostului edil. Radu Mazăre a comentat pe seama sentinței printr-un comunicat de presă pe care l-a trimis la scurt timp după anunțarea sentinței.

Redăm mesajul integral:

„Astăzi am fost condamnat de tribunalul Constanţa la un total de 6,6 ani de puşcărie cu executare pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu.

Sunt uluit şi consternat de sentinţa nedreaptă dată de judecător. Nu reuşesc să înţeleg, la prima acuzaţie, cum este posibil cA pentru aceeaşi presupusă infracţiune de abuz (vânzarea sub-evaluată a terenului aferent Cazino Mamaia) să fiu achitat de Curtea de Apel Bucureşti (sentinţa numărul S.P.148/FI/10.07.2017) şi să fiu condamnat la 4,6 ani de puşcărie de Tribunalul Constanţa (S.P.253/16.05.2018)? Repet, aceeaşi acuzaţie, acelaşi teren, însă în două dosare diferite, o instanţa mă achita în dosarul numărul 6536/2/2008 la Curtea de Apel Bucureşti şi altă mă condamnă în dosarul 2310/118/2015 la Tribunalul Constanţa.

Aşa cum mi s a părut halucinant faptul că DNA mi-a făcut 2 dosare cu acelaşi subiect, contrazicand principiile de drept, aşa mi se pare şi acum halucinant să am 2 sentinţe opuse tot pe aceeaşi infracţiune cu acelaşi subiect!

Dosarul de la Tribunalul Constanţa unde am luat această condamnare este public, poate fi consultat oricând, şi oricine poate constată că toţi funcţionarii primăriei, consilierii locali şi evaluatorii implicaţi în vânzarea respectivelor terenuri au declarat că procedura vânzării a fost cea legală, şi-au asumat o, începând de la adoptarea hotărârii de Consiliu Local şi până la notar, fără că eu să fi intervenit în derularea ei. Primarul semnează ultimul pe documente, obligat de lege să ducă la îndeplinire hotărârile Consiliului Local. Nu Primarul vinde, ci Consiliul Local, nu Primarul le evaluează, ci evaluatorul profesionist acreditat.

În cazul celorlalte două abuzuri, situaţia este identică: primarul nu a influenţat pe nimeni, nu a impus nimănui nimic, nu a primit şi nu a cerut nimic. Şi totuşi sunt acuzat şi condamnat pentru presupusă subevaluare făcută de nişte evaluatori profesionişti!

În fapt, spun ce am mai spus, vina mea este una singură: am fost un lider neaservit şi incontrolabil pentru Servicii, ca atare o ţintă permanentă a Poliţiei Politice din România!

În atare situaţie concluzia mea personală este una singură: mă felicit că am plecat dintr-o ţară în care justiţia poate şi achita şi condamnă o persoană în acelaşi timp, pentru exact aceiaşi acuzaţie, cu acelaşi obiect, dar în două dosare diferite!

Asta-i ţara? Asta-i justiţie? Asta-i dreptate?

Radu Ştefan Mazăre
16.05.2018

Madagascar”

 

(Visited 634 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.