Educaţie

Media anilor de gimnaziu nu va mai conta la admiterea la liceu; din anul școlar 2022-2023 nu se vor mai da teze

Ministrul Educației a anunțat că media anilor de gimnaziu nu va mai conta la admiterea la liceu, după ce Legea Educației va fi modificată.

Scris de 
 pe data 
23 mai, 2022

Sorin Cimpeanu a precizat ca media ar putea ramane, totusi, in formula pentru admitere, daca testarea standardizata se va dovedi un succes si va putea fi implementata in clasele din Romania, la nivel general.

„Acum exista un factor subiectiv. In lipsa unei evaluari standardizate, notele si-au pierdut foarte mult din relevanta. Daca si-au pierdut foarte mult din relevanta, sa le mai si premiem, luandu-le in calcul la examene din momente importante pentru copii, nu cred ca este fair. Dar, daca se dovedeste ca aceste evaluari standardizate au succes, daca se dovedeste ca intr-adevar putem fi eficienti in dorinta noastra de relevanta a acestor note, nu exclud nici posibilitatea de a fi luate in considerare”, a spus Sorin Cimpeanu, la Digi 24.

O altă modificare foarte importantă, tezele nu vor mai fi obligatorii incepand din 2022-2023, iar elevii vor avea o singura medie incheiata pe tot parcursul anului, potrivit unor decizii conturate la nivelul Ministerului Educatiei, dupa mai multe consultari cu specialisti din stiintele educatiei.

Modificarile vin dupa ce ministrul Sorin Cimpeanu a anuntat, la finalul lunii martie, inlocuirea semestrelor cu cinci module de invatare, alternate cu cinci vacante. In perioada urmatoare ar urma sa fie anuntata modificarea Regulamentului cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (ROFUIP), care va include renuntarea la obligativitatea tezelor si felul in care vor fi incheiate mediile.

„S-a conturat decizia ca va exista o singura medie pe tot parcursul anului scolar, asa cum este in mai multe state, si va fi eliminata obligativitatea tezelor. Ideea este de simplificare a procesului si de a lasa libertate cadrelor didactice sa decida cate evaluari vor face, cum vor face si cate note vor da. Obligativitatea eliminarii tezelor nu inseamna si interdictia ca un profesor sa dea in continuare teze, daca asa considera”, au declarat surse din Ministerul Educatiei, informează portalinvatamant.ro.

Actualitate