Sănătate

Medicii de familie din Constanța avertizează că nu mai au bani nici să țină cabinetele deschise

Scris de 
 pe data 
8 ianuarie, 2024

Patronatul Medicilor de Familie din Constanța, alături de colegii din întreaga țară, au transmis un memoriu către Parlamentul României, Guvern și mass-media prin care subliniază situația gravă în care se află în momentul de față asistența medicală primară.

Medicii de familie reclamă neplata și plata cu întârziere a serviciilor medicale acordate în ultimele luni de către casele de asigurări de sănătate județene, din cauza epuizării fondurilor alocate asistenței medicale primare.

„În ciuda cadrului legal și contractual existent, medicii de familie se confruntă în prezent cu neplata și plata cu întârziere a serviciilor medicale, de către casele de asigurări de sănătate județene. Deși membrii noștri ne-au semnalat în repetate rânduri acest aspect, iar noi am solicitat soluționarea amiabilă a situației, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Ministerului Sănătății, nu au fost luate niciun fel de măsuri pentru remedierea problemelor în executarea contractelor. Vă solicităm să ne comunicați de urgență care este motivul acestor restanțe și al epuizării fondurilor alocate asistenței medicale primare și care sunt măsurile concrete adoptate pentru achitarea restanțelor și repararea prejudiciilor cauzate prin întârzierile la plată.”, se arată în memoriul Patronatului Medicilor de Familie.

De asemenea, medicii acuză diminuarea sumei alocate pentru asistența medicală primară de la bugetul de stat pentru anul 2024, raportat la cea alocată pentru anul 2023, de la 4.8 miliarde lei la 3,7 miliarde lei, în condițiile în care oricum alocările bugetare de anul trecut au fost subdimensionate.

În acest context, cheltuielile cabinetelor de medicină de familie au crescut exponențial, însă medicii de familie nu știu dacă pot susține din veniturile ce urmează a fi realizate toate cheltuielile cabinetelor, inclusiv cele către bugetul de stat și bugetele locale. Relația contractuală este grav afectată de lipsa de predictibilitate, de faptul că nu am fost consultați real și nu am participat la elaborarea strategiei pentru a asigura supraviețuirea medicinei de familie și funcționarea sistemului medical.

În concluzie, medicii de familie doresc să atragă atenția guvernanților la faptul că „nerezolvarea problemelor mai sus menționate vă face răspunzători de prăbușirea sistemului medical pornind de la fundamentul lui, asistența medicală primară, cu efect negativ asupra pacienților“.

Actualitate