După ce ieri, 21 iunie, Mihai Șora scria „România: țara în care oamenii cinstiți visează cuvântul „executare“, celebrul filosof a revenit astăzi cu un nou text ce a sensibilizat mii de oameni pe Facebook.

Noi, în stradă, apărând Justiția. Moldovenii, în stradă, apărându-și votul. La centenar, România supraviețuiește. Nu în forma ei cea mai glorioasă, nici cea mai inteligentă. Dar este în viață. Iar de la acest fir de viață poate reporni totul“, a scris Mihai Șora.

Reacțiile nu au întârziat să apară.
Aveti aprecierea si admiratia noastra pentru verticalitate si curaj. Si regretul nostru ca unii conationali de-ai nostri (unii jandarmi) s-au purtat inacceptabil si incalificabil cu Dumneavoastra. Oare cum e sa fii tanar si sufletul sa-ti fie uscat, batran sau in agonie? Intreb pentru ei, biete fiinte bipede parasite de omenie…“, a scris unul dintre utilizatori.

Reamintim că Mihai Șora a fost prezent la protestul de miercuri din Piaţa Victoriei, unde a fost bruscat de jandarmi, care i-au spus: „Mişcă-te mai încolo, moşule!”.

Mihai Şora s-a născut la 7 noiembrie 1916, la Timişoara. A urmat studii de filosofie la Universitatea din Bucureşti (1934-1938), unde i-a avut profesori, printre alţii, pe Nae Ionescu şi Mircea Vulcănescu, iar ca asistent pe Mircea Eliade. Ca bursier al guvernului Franţei ajunge în 1939 la Paris, unde obţine titlul de doctor în filosofie, devenind pentru o vreme cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique.

A revenit în ţară în 1948 şi s-a dedicat unei vaste activităţi editoriale, regândind din temelii colecţia „Biblioteca pentru toţi”, în care vor apărea în deceniile şapte, opt şi nouă cele mai importante cărţi ale culturii universale.

Din anii ’70 a început să publice dialoguri filosofice în revistele literare, care mai târziu vor alcătui cărţi de referinţă în filosofia românească.

După 1990 a fost membru fondator al Grupului pentru Dialog Social şi a ocupat fotoliul de ministru al Învăţământului în primul guvern de după Revoluţie. Din 2012 este membru de onoare al Academiei Române.

 

(Visited 352 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.