Dacă un jandarm îmi spune «Mişcă-te mai încolo, moşule!», nu mă supăr: pot înţelege că Jandarmeria română vrea să «elibereze» cutare metru pătrat din Piaţa Victoriei; nu e cea mai fericită formulă de adresare, dar treacă! (am auzit atâtea, într-o viaţă de om). Însă când 10-15 băieţi (musculoşi, bine hrăniţi şi echipaţi) mă turtesc în pătrăţelul meu, ceva îmi spune că Jandarmeria română este, în clipa de faţă, altceva decât ar trebui să fie, mărturiseşte Mihai Șora.

Totodată, filosoful avertizează: Ne aşteaptă zile grele, dragi prieteni. Un lucru am înţeles aseară (miercuri, n.r): cu cât suntem mai mulţi, cu atât devin mai agresivi. Le este frică de noi.

Născut la 7 noiembrie 1916 la Timișoara, Mihai Șora a urmat studii de filosofie la Universitatea din Bucureşti (1934-1938), având profesori ca Nae Ionescu şi Mircea Vulcănescu, precum și ca Mircea Eliade (asistent la acea vreme). În 1939, Șora a ajuns la Paris, ca bursier al guvernului Franţei, unde a obținut titlul de doctor în filosofie, devenind pentru o vreme cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique.

S-a întors în țară în 1948 când și-a început activitatea editorială regândind colecția „Biblioteca pentru toți”, iar în anii ’70 a început să publice dialoguri filosofice în revistele literare, devenite ulterior cărţi de referinţă în filosofia românească.

După Revoluție a fost membru fondator al Grupului pentru Dialog Social şi ministru al Învăţământului, iar în 2012 este a devenit membru de onoare al Academiei Române.

 

(Visited 307 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.