Actualitate

Meteorologii anunță vortex polar peste Europa și o anomalie care va aduce ger și furtuni

Meteorologii europeni avertizează că un vortex polar se va stabiliza asupra continentului și va aduce în toată luna decembrie ninsori și ger.

Scris de 
 pe data 
3 decembrie, 2021

Meteorologii europeni anunță o masă de aer polar se va întinde peste continent și vor cădea ninsori însemnate şi îngheț. Mai precis, Met Office a emis trei avertismente de cod galben, însemnând întinderi mari de gheață în mai multe părți ale Regatului Unit, Ţara Galilor, coasta mării Nordului, Scoţia. Nici România nu este ocolită de aerul polar, potrivit ANM, informează evz.ro.

Meteorologii au emis deja alerte de cod galben în Europa și au avertizat că o masă de aer polar se va extinde deasupra celei mai mari părți a continentului. Potrivit AccuWeather, „curenții de aer polar vin dinspre mare şi vor produce îngheț la sol iar drumurile dar şi zborurile în Europa vor fi afectate.

Vor fi semnalate ninsori și vânt cu mare intensitate iar în Marea Mediterană se va manifesta un ciclon extrem de puternic. Zonele învecinate vor fi afectate de furtuni iar cantitățile de precipitații vor fi semnificative.

În același timp, un nou vortex polar stratosferic va continua să se consolideze în luna decembrie, spun meteorologii.
Vortexul va interacționa cu o anomalie puternică a vântului dinspre est aducând o iarnă mai rece ca de obicei în Europa.

Un alt factor major este vântul puternic. Această anomalie se numește Oscilația cvasi-bienală, cunoscută și sub numele de „Bătăile inimii atmosferei”.

Nici România nu scapă de aerul polar. Sâmbătă, răcirea vremii se va face simțită în toată țara. Vântul se va intensifica iar precipitațiile sub formă de lapoviță și ninsoare vor cădea în mai multe zone joase. În București, primii fulgi de zăpadă ar putea să cadă în noaptea de vineri spre sâmbătă, anunța ANM.

Actualitate