Actualitate

Militar despăgubit de MApN cu 235.000 lei pentru că i s-a încălcat dreptul la integritate fizică. 1 din 4 militari se află în situații similare

armata romana uniforme militare

Un militar care a rămas cu surditate parțială după exercițiile de tragere în poligon va primi despăgubiri de peste 100.000 de lei, a decis Curtea de Apel Cluj. Magistrații au respins apelul Ministerului Apărării și au menținut hotărârea dată anterior de Tribunal. Sentința este definitivă.

Scris de 
 pe data 
2 noiembrie, 2019

Potrivit unui comunicat al unei case de avocatură din Cluj-Napoca, apărătorul militarului, acesta a cerut instanței să constate că a suferit un accident de muncă.

„Printr-o sentinţă din 28 februarie 2019, Tribunalul Cluj a obligat o unitate militară din Cluj la plata a 100.000 lei cu titlu de despăgubiri pentru daune morale și la plata sumei de câte 16.000 lei din 5 în 5 ani, pentru tot restul vieţii reclamantului, în limita sumei totale de 135.000 lei, ca urmare a încălcării dreptului la integritate fizică al unui militar. Acesta a solicitat să se constate că a suferit un accident de muncă care a avut loc cu ocazia unor ședințe de trageri în poligon, în cadrul cărora au fost încălcate și normele de securitate și sănătate în muncă. Reclamantul a solicitat daune morale pentru încălcarea dreptului la integritate fizică și psihică dat fiind că în urma accidentului produs în timpul unor ședințe de trageri în poligon, acesta a dobândit o stare de infirmitate permanentă și ireversibilă constând în pierderea parțială a auzului (surditate neurosensorială bilaterală) și acufene. La sfârșitul lunii octombrie 2019 Curtea de Apel Cluj a respins apelul Ministerului Apărării, iar decizia este definitivă”, se arată în comunicatul citat de Mediafax.

Avocații militarului au explicat că accidentul de muncă s-a produs ca urmare a obligării militarilor participanţi la exerciţiu să lanseze, fără protecţie, mai multe proiectile decât prevăd normele în materie.

„Ulterior accidentului de muncă, superiori ierarhici ai militarului lezat au încercat să acopere incidentul, prin falsificarea mai multor documente”, se mai arată în comunicat.

În ceea ce privește despăgubirile materiale, reclamantul a solicitat obligarea unității militare la plata contravalorii protezelor auditive necesare pentru tot restul vieții, cu titlul de daune acordate în vederea reparării prejudiciului suferit ca urmare a reducerii capacității sale de muncă și a acordării sumelor necesare sporirii nivelului de viață al celui păgubit.

„În drept, s-a reclamat și faptul că unitatea miliară se face vinovată de nerespectarea regulilor privind constatarea accidentelor de muncă, cercetarea evenimentului, precum și a normelor privind securitatea și sănătatea în muncă, prevăzute de Legea 319/2006. Această soluție vine să ateste faptul că stă în sarcina unităţii militare atât obligația de a respecta regulile privind securitatea și sănătatea în muncă, cât și obligația de a despăgubi militarul care suferă un accident de muncă din această cauză, în baza dispozițiilor Codului Muncii și respectiv ale art. 3 și art. 8 din Convenția Europeană a drepturilor Omului”, au mai subliniat avocații clujeni.

Problema cea mare pentru MApN nu este însă doar acest caz, ci faptul că s-a deschis o adevărată cutie Pandora și s-a creat un precedent extrem de periculos pentru conducerea ministerului. Potrivit unor surse din eșaloanele superioare ale Statului Major General, după interpretarea judecătorilor, 1 din 4 militari se găsesc în situații similare cazului de la Cluj și ar fi îndreptățiți să ceară despăgubiri. Este de notorietate faptul că din cauza condițiilor de muncă și în lipsa măsurilor de siguranță, numeroși militari, mai ales soldați și gradați profesioniști, primesc anual avize medicale apt condiționat sau inapt ca o recunoaște indirectă a condițiilor în care sunt nevoiți să-și desfășoare activitatea, fiindu-le afectată în multe situații integritatea fizică.

În aceste condiții, fie MApN își asumă un nou val de procese, fie va implementa condițiile de siguranță și securitate în muncă la standardele NATO. în toate unitățile militare din țară.

Actualitate