Astfel, doar militarii detașați în alte garnizoane și care beneficiau de bani de chirie la momentul intrării în vigoare a Legii 288/2018 vor primi compensația lunară aferentă pentru plata ratei bancare.

Din păcate, măsura nu se aplică și militarilor care se încadrau în condițiile acestei legi dar și-au achiziționat deja locuință prin credit bancar. Această dublă măsură constituie o mare discriminare în rândul militarilor.

Potrivit legii, cadrele militare în activitate numite în prima funcție sau mutate în interesul serviciului într-o altă garnizoană decât cea în care își au domiciliul și care nu dețin locuință proprietate personală în acea garnizoană, nici ei și nici soțiile sau soții acestora, în situația în care nu li se poate asigura un spațiu de locuit corespunzător, au dreptul la o compensație lunară pentru chirie sau plata ratei/fracțiuni din rata unui împrumut contractat în vederea achiziționării locuinței.

După ce Liga Militarilor Profesioniști a semnalat în repetate rânduri anomalia acestei situații, fostul ministru Mihai Fifor a inițiat un amendament la Legea 288/2018, pe care îl va depune zilele următoare, potrivit căruia „cadrele militare în activitate care îndeplineau condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie potrivit alin.1 și 2, și nu au optat sau au renunțat la acest drept și au în derulare un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziționării sau construirii unei locuințe pot beneficia, la cerere, de compensația lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă, în cuantumul prevăzut la alin1, fără a depăși rata lunară plătită pentru creditul imobiliar/ipotecar”.

Senatorul Mihai Fifor spune că prin această măsură se urmărește aplicarea unui tratament egal militarilor, eliminând astfel instituirea unei abordări discriminatorii în rândul aceleiași categorii de personal.

„LMP propune să nu existe discriminari între militari, astfel încât să beneficieze de efectul legii și militarii care au accesat un credit imobiliar înainte de apariția L-288/2018. Știm că este greu, dar merită incercat. Noi, militarii am fost învățați și instruiți de catre comandanții noștri sa fim luptători și să nu ne lăsăm niciodată! Merită să luptăm pentru această lege propusă prima dată în ianuarie 2017 de către delegația LMP în cadrul audienței la Ministrul Apărării Naționale, domnul Gabriel Les. Mulțumim pentru sprijin, domnului senator Mihai Fifor!”, se arată într-o postare a conducerii Ligii Militarilor Profesioniști.

 

(Visited 5.330 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.