Actualitate

Militarii, obligați să poarte ținutele de oraș. Soldații și gradații profesioniști nu le-au primit, însă, niciodată

armata romana uniforme militare

Ministrul Apărării Naţionale a modificat ordinul care le permitea militarilor să vină şi să plece în civil la unităţile militare.

Scris de 
 pe data 
13 februarie, 2018

Modificarea, făcută în urmă cu trei zile, impune pentru militari obligativitatea ţinutei de oraş prin modificarea articolului 211 din normativul (RG1) ce reglementează purtarea uniformei militare.

Acum trei zile, sunt exact trei zile, de când am semnat ordinul prin care am modificat Articolul 211 din acest ordin care se referea la portul ţinutei militare de la domiciliu până la locul desfăşurării activităţii. (…) Obligatoriu; obligatoriu ţinuta de oraş, da. Vreau să vă spun că a provocat o oarecare rumoare şi mă aştept să provoace şi mai multă din momentul în care va fi pus în aplicare, pentru că eu spun aşa – şi o să o repet, cu riscul de a-mi atrage antipatii: în momentul în care ai decis să îmbrăţişezi cariera militară, ţi-ai asumat printre altele şi această haină militară care te onorează”, a declarat ministrul Apărării Naționale.

Ceea ce așteaptă acum să afle toți SGP-iștii este cine le va furniza ținutele de oraș. Legea care prevede pentru miliari ținută de oraș există de ani buni, însă puțini au văzut hainele sau bani pentru a și le achiziționa.

Conform Ordinului Ministrului Apărării Naţionale nr. M. 72/2012, norma de echipare aferentă soldaţilor şi gradaţilor profesionişti prevede echiparea cu ţinuta de oraş. Soldaţii şi gradaţii profesionişti nu beneficiază de ţinută de oraş şi nici de contravaloarea anuală în bani pentru echipare, similar cadrelor militare în activitate, situaţie considerată discriminatorie de Liga Militarilor, care consideră că se încalcă articolul 16 din Constituţia României care prevede că „cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”.

Nu de puține ori, Liga Militarilor Profesioniști a semnalat această anomalie, însă, până acum, în ciuda promisiunilor, nu s-a schimbat nimic. Poată că o data cu anunțul ministrului Apărării vor apărea și ținutele de oraș. Și nu doar pe hârtie.

 

Actualitate