Senatorii au respins, ieri, în Comisia de Buget Finanțe, amendamentul care prevedea ca și militarii care și-au achiziționat deja o locuință prin credit imobiliar să poată beneficia de o compensație lunară pentru plata ratei, echivalentă cu compensația chiriei. Mai exact, nu se dorește acordarea acelorași drepturi tuturor militarilor, care se află în aceeași situație, ci doar celor pentru care Armata plătește o parte din chirie în momentul de față. Măsura este una cât se poate de discriminatorie și nedreaptă, fiind mai degrabă doar un exercițiu de imagine pentru parlamentari. Asta pentru că în forma aprobată în Comisie, impactul bugetar al legii va fi ZERO, statul neavând nicio cheltuială în plus cu acordarea compensației pentru rată (banii ăstia oricum trebuia să îi plătească pentru chiria militarilor).

Problema și marea dezamăgire va fi la militarii care au făcut deja eforturi să își ia propria casă, iar acum statul le întoarce spatele, oferindu-le pe de altă parte dreptul la decontarea chiriei colegilor care își vor lua case de acum încolo. Astfel, se va ajunge la situația în care un militar să primească bani de rată de la Armată fiindcă și-a luat casa în luna iulie, iar colegul care și-a achiziționat locuința cu o lună mai devreme să nu primească nimic. O asemenea măsură discriminatorie vine mai degrabă să dezbine unitatea Armatei și a militarilor români.

Iată cum suna amendamentul respins de senatori:

„Cadrele militare în activitate care îndeplineau condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie și nu au optat sau au renunțat la acest drept și care au în derulare un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziționării sau construirii unei locuințe pot beneficia la cerere de compensația lunară de chirie pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă, fără a depăși rata lunară plătită pentru creditul imobiliar/ipotecar”.

Propunerea urmărea aplicarea unui tratament egal tuturor cadrelor militare, eliminând astfel o abordare discriminatorie în rândul aceleiași categorii de personal.

Proiectul de lege va merge spre aprobare în Senat (cameră decizională), fără amendamentul specificat mai sus.

(Visited 30.107 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.