Eveniment

Militarii profesioniști au dreptul la condiții mai bune de viață și muncă. LMP, propuneri în 8 puncte către conducerea Armatei

Liga Militarilor Profesioniști continuă acțiunile dedicate îmbunătățirii vieții militarilor, promovând dialogul și dezbaterea de idei cu reprezentanți din conducerea MApN.

Scris de 
 pe data 
15 februarie, 2018

În acest sens, miercuri, 14 februarie 2018, o delegație a Ligii Militarilor Profesioniști, condusă de președintele Dănuț Albu, s-a întâlnit cu șeful Direcţiei calitatea vieţii personalului, col. Renato Nadolu, locțiitorul șefului directiei, colonelul Romică Stoica și cu șeful secției calitatea vieții personalului, colonelul Liviu Alexandrescu, dezbătând problemele cu care se confruntă atât soldații și gradații profesioniști, cât și maiștri militari și subofițerii.

În cadrul întâlnirii, Liga Militarilor Profesioniști a prezentat un set de propuneri în 8 puncte:
1. Proiectul de lege a Statutului cadrelor militare , gradatilor si soldatilor
Este imperios necesară introducerea în dezbatere în Parlament a proiectului de Lege a Statutului Cadrelor Militare, gradaților și soldaților, România fiind singura țară membru NATO care are mai multe statute, pentru categorii diferite de militari.

2. Diurna echipajelor navelor militare pe durata participării la misiuni reale, operații navale
În prezent, diurna acestor echipaje este de 17,5 dolari pe zi, echivalentă cu diurna militarilor care execută marșuri de instrucție pe uscat sau exerciții de antrenament. Aceste misiuni se desfășoară însă în parteneriate internaționale, cu echipaje din multe alte țări, folosindu-se armament și muniție reală.

3. Acordarea normei de echipare, similar cu situatia in cazul cadrelor militare
Conform OM nr.M 72/2012, norma de echipare aferentă soldațilr și gradaților profesioniști prevede echiparea cu ținută de oraș. În realitate, soldații și gradații profesioniși nu beneficiază de aceste ținute și nici de contravaloarea anuală în bani pentru echipare, similar cadrelor militare în activitate, situație considerată de LMP ca fiind discriminatorie.

4. Plata orelor suplimentare
LMP solicită ca angajaților din MApN să li se plătească orele suplimentare lucrate (în cazul în care nu se pot acorda zile libere), zilele de sâmbătă și duminică, precum și sărbătorile legale cu 100%, similar angajaților MAI.

5. Modificarea art.1 din Hotararea nr. 1867/2005 privind stabilirea cuantumului si conditiilor de acordarea a compesatiei lunare pentru chirie
Coeficientul de 50% din solda lunară a unui militar profesionist nu poate acoperi chiria unui apartament sau garsonieră. În acest sens, LMP propune ca în stabilirea cuantumul compensației de chirie să se țină cont de mai multe aspecte privind statutul social (căsătorit, necăsătorit, copii în întreținere. De asemenea, se propune acordarea unui cuantum de 50% din rata lunară a unui credit ipotecar pentru militarii care își achiziționează locuințe prin Prima Casă sau credit ipotecar.

6. Accederea gradatilor profesionisti direct in Corpul subofiterilor
La propunerea comandanților de unități, pentru cei cu o vechime mai mare 15 ani și cu rezultate bune în întreaga carieră.

7. Reinoirea contractelor soldatilor si gradatilor profesionisti
La expirarea primului contract de 5 ani, soldații și gradații profesioniști pot încheia succesiv noi contracte cu durata de 5 ani fiecare.

8. Acordarea gradelor caporal clasa a II-a si caporal clasa a I-a, conform art.41 din L-23/2012, completare la L-384/2006.

De asemenea, potrivit președintelui LMP Dănuț Albu, s-au mai adus in discutie doua proiecte de lege aflate in dezbatere parlamentara: proiectul de modificare a L-574/2004, privind acordarea Corpului SGP a Ordinului onorific „In Serviciul Patriei”, dar si proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, conform căruia militarii ar putea beneficia pe parcursul unui credit imobiliar, de 50% din rata.

Tototdată, LMP a mai adus in discutie necesitatea ca subofiterii care au in subordine militari, sa beneficieze de spor de comanda.
Delegația LMP prezentă la întâlniri, condusă de președintele Dănuț Albu, a fost formată din cap. Radu Ghe. Gabriel, secretar, Cap. Pacurar Doru, reprezentant LMP Brasov, Cap. Adrian Udrea, reprezentant LMP Bucuresti, Cap. Condeescu Alexandru, membru in Consiliul Director.

„LMP saluta deschiderea catre un dialog real cu asociatiile si fundatiile care isi desfasoara activitatea pe langa MApN, pe care Direcţia calitatea vieţii personalului o are, dar si pentru preocuparea pe care o manifesta in vederea identificarii unor solutii pentru cresterea calitatii vietii personalului in activitate, inclusiv pentru soldatii si gradatii profesionisti, exprimandu-ne certitudinea ca aceasta va intreprinde toate demersurile legale, si din zona de competenta a structurii, si va depune eforturi sustinute pentru ca viata acestei categorii de militari sa se imbunatateasca”, a declarat președintele Dănuț Albu.

Sursa: www.ligamilitarilor.ro

.

Actualitate