Până la apariția Legii  soldaților și gradaților profesioniști, aceștia erau efectiv aruncați din sistemul militar la vârsta de 40 de ani, fără a beneficia de compensații sau prevederile legislației aplicabile cadrelor militare.

Și nu peste multă vreme, se va ajunge ca acele generații de MAC, așa cum erau denumiți atunci, să trebuiască să iasă la pensie, cu venituri scandalos de mici, mai mici chiar decât ale asistaților sociali. Deoarece aveau solde 600-800 lei, acei militari nu au mari speranțe că bătrânețile le vor fi fără griji.

Pentru a repara cât de cât aceste nedreptăți făcute militarilor profesioniști în rezervă, LMP a propus modificarea Legii nr. 223/2015 art.21, privind pensiile militare de stat, astfel încât militarii profesioniști în rezervă să poată reduce vârsta standard de pensionare. Inițiativa a fost preluată de senatorul Mihai Fifor, care a transpus propunerile Ligii Militarilor Profesioniști într-un proiect de lege.

Potrivit actului normativ privind modificarea Legii 233/2015 privind pensiile militare de stat, la art 21, după alin 2, se introduce un nou alineat, care va avea următorul cuprins:

3) De reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute la alin. (1) beneficiază în mod corespunzător și militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care, la data depunerii cererii de pensionare, îndeplinesc condițiile de vechime prevăzute la art.16, alin.1, litb) și care:

a) au fost trecuți în rezervă în conformitate cu art.45, alin.2 din Legea 384/2006

b) au fost trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive sau nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale.

TABEL VÂRSTA STANDARD DE PENSIONARE PENTRU MILITARE – la care se vor putea pensiona și militarii profesioniști în rezervă

(Visited 15.642 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.