Ministerul Justiţiei refuză nejustificat să mă mai acrediteze după ce în repetate rânduri Tudorel Toader mi-a spus că îmi va interzice accesul în minister, revoltat de întrebările mele deranjante“, a anunţat pe Facebook Ovidiu Oanţă.

Reporterul, celebru pentru întrebările tăioase şi ironice, aminteşte şi de ameninţarea făcută de Toader la începutul lunii martie, când i-a avertizat pe jurnalişti că le va retrage acreditările dacă nu respectă cerinţele lui, adică să nu i se pună întrebări când nu doreşte.

Tudorel Toader îşi duce la bun sfârşit ameninţarea: Ministerul Justiţiei mi-a retras acreditarea. Oficial mi s-a comunicat că mi se refuză acreditarea pentru 2019, răspunsul fiind dat nu în două zile la cererea din ianuarie, ci la două luni distanţă. În plus, nu mi se comunică explicit în ce fel am afectat activitatea Ministerului Justiţiei. Probabil prin sutele de întrebări pe care i le-am adresat ministrului Justiţiei“, a mai scris jurnalistul Pro TV.

Răspunsul Ministerului:„Solicitarea dumneavoastră de acreditare a fost respinsă în conformitate cu art 18. alin 3. din Legea 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public.”.

Ce spune art 18: „(3) Autoritatile publice pot refuza acordarea acreditarii sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care impiedica desfasurarea normala a activitatii autoritatii publice si care nu privesc opiniile exprimate in presa de respectivul ziarist, in conditiile si in limitele legii.

De asemenea, și acreditarea jurnalistei Realitatea TV, Ionela Arcanu a fost respinsă. Ea a publicat pe Facebook o captură după mesajul primit de la biroul de presă al ministerului, în care e invocat același articol din Legea 544, ca în cazul lui Ovidiu Oanță.

UPDATE 13.50: În cazul lui Oanță, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat pentru HotNews.ro că jurnalistul va fi reacreditat “atunci când va respecta regulile de conduită“. La scurt timp, ministrul a revenit cu un alt mesaj: “Doamna premier m-a rugat să îl reacreditez“. Întrebat dacă va reveni asupra deciziei de retragere a acreditării și în cazul Ionelei Arcanu, Tudorel Toader a răspuns: “Da – dacă va înțelege să respecte regulile de conduită“.

Tudorel Toader nu a precizat ce reguli ar fi fost încălcate și cum.

 

(Visited 575 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.