Mai mult decât atât, în scurta perioadă cât a condus MApN, Gabriel Leș a reușit să deschisă o punte de colaborare cu Liga Militarilor Profesioniști, față de care are câteva angajamente asumate de dus la bun sfârșit. Pe 1 februarie 2017, ministrul Gabriel Leș se întâlnea la minister cu o delegație a LMP, în urma discuțiilor militarii profesioniști, conduși de cap. Dănuț Albu, înmânând oficialului de la Apărare un set de 11 propuneri.
Din păcate, la scurt timp Guvernul Grindeanu a fost demis, iar cele 11 angajamente au rămas în aer. De aceea, reîntoarcerea lui Gabriel Leș la Apărare poate fi momentul pentru reluarea acelor angajamente.
Cele mai importante discuții și propuneri înainte ministrului Leș prevedeau:
– la recomandarea comandanţilor de unităţi, gradaţii profesionişti cu o vechime de cel puţin 20 de ani şi care au fost loiali sistemului militar, obţinând rezultate foarte bune în întreaga carieră, să intre direct în corpul subofiţerilor.
– la expirarea primului contract de 5 ani, soldaţii şi gradaţii profesionişti să poată încheia, succesiv, noi contracte, cu durata de 5 ani fiecare. După 15 ani de activitate în MApN, Liga Militarilor Profesionişti susţine că soldaţilor şi gradaţilor profesionişti ar trebui să li se încheie contracte pe o perioadă nedeterminată, până la vârsta standard prevăzută de lege.
– Modificarea şi completarea Legii nr. 223/2015, în sensul introducerii şi militarilor rezervişti printre beneficiarii drepturilor conferite de actul normativ. Dintr-o simplă analiză, se poate constatat încălcarea principiului egalităţii, prin care se asigură tuturor participanţilor la sistemul de pensii militare de stat un tratament nediscriminatoriu între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică. Militarii din corup soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, trecuţi în rezervă în baza legislaţiei anterioare, nu pot beneficia de instituţia reducerii vârstei standard de pensionare fructificând încadrarea în condiţii de muncă. Totodată, beneficiul deschiderii dreptului de pensie de serviciu anticipată este şi el încălcat, fiind accesibil doar militarilor în activitate.
–  introducerea spre dezbatere în Parlament a Proiectului de Lege a Statutului Cadrelor militare, gradaţilor şi soldaţilor
– Conform Ordinului Ministrului Apărării Naţionale nr. M. 72/2012, norma de echipare aferentă soldaţilor şi gradaţilor profesionişti prevede echiparea cu ţinuta de oraş. Soldaţii şi gradaţii profesionişti nu beneficiază de ţinută de oraş şi nici de contravaloarea anuală în bani pentru echipare, similar cadrelor militare în activitate, situaţie considerată discriminatorie de Liga Militarilor, care consideră că se încalcă articolul 16 din Constituţia României care prevede că „cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”.
Cap. Dănuţ Albu a propus ca SGP trecuti de 45 de ani sa fie folositi in companii speciale pentru paza unitatilor si a obiectivelor militare,pornind de la realitatea ca acestia nu mai pot dezvolta performante fizice similare cu cele ale camarazilor mai tineri, oricat de bine s-ar pregati,datorita „ceasului biologic”. De asemenea, acesta a mai propus reinfiintarea scolilor de soferi profesionisti, astfel incat militarii care sunt trecuti de 40 de ani sa fie folositi ca soferi, avand in vedere lipsa acuta de soferi din sistemul militar. Tot Cap. Albu a mai propus ca MApN sa scolarizeze gradatii trecuti de 45 de ani in meserii, care pot fi folosite in tot ceea ce inseamna parte logistica intr-o unitate militare.
(Visited 2.858 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.