Constanța

Mizeria din inima Constanței. Investiție de milioane de euro, la picioarele unui imens focar de infecție

Pe vestigiile cetății Tomis, zac ruinele nepăsării autorităților constănțene.

Odată era mândria Constanței, locul în care mii de constănțeni veneau la sfârșit de săptămână pentru a asista la numeroase spectacole, concerte sau să vizioneze în aer liber filmele momentului.

Scris de 
 pe data 
20 februarie, 2018

Grădina de vară Tomis a bucurat generații întregi, mai ales într-o societate captivă într-un regim politic gri, însă zorii democrației nu au răsărit cu o schimbare în bine pentru cultura constănțeană și, implicit, pentru patrimoniul public. Așa se face că, în momentul de față, în buricul orașului, la picioarele proaspăt-renovatului Parc Arheologic, zace pe mii de metri pătrați un colos de beton, răpus de ruină și nepăsare.

Adăpost pentru oamenii străzii

La doar 20 de metri de locul de joacă frumos amenajat în Parcul Arheologic, câteva persoane fără adăpost, aflate într-o vădită stare de ebrietate, își pregătesc locul de culcare pentru noapte, sub ruinele fostei Grădini de vară Tomis. Prezența noastră în zonă i-a pus repede pe ducă, cu promisiunea însă de a se întoarce imediat după ce vom pleca.

Nu mai există geamuri, uși, acoperiș, ci doar ziduri scorojite, pictate din loc în loc cu graffiti. Înăuntru arată și miroase ca o imensă hazna. Acolo își fac nevoie, dorm și mănâncă persoanele care nu își găsesc un adăpost mai decent peste noapte. Și nu sunt deloc puține. Nu poți înainta mai mult de câțiva pași în interior. Mirosul greu te doboară, iar podeaua e un amestec scârbos de zloată, cioburi și cârpe. Ruina și mizeria au înghițit ireversibil întreaga clădire, răspândindu-și brațele duhorii în toată zona.

Mizeria și ruinele clădirii reprezintă un real pericol pentru copiii de la locul de joacă situat la doar câțiva metri.

Inaugurarea Parcului Arheologic, în care s-au investit milioane de euro, nu va face decât să accentueze, prin antiteză, degradarea Grădinii Tomis, dar mai ales constănțenii vor conștientiza pericolul la care se supun ei și copiii lor frecventând această zonă. Fără nicio barieră fizică, copiii nesupravegheați ar putea explora, din curiozitate sau joacă, ruinele fostului cinematograf.

Este trist că în inima Constanței, pe vestigiile cetății Tomis, zac ruinele nepăsării  autorităților constănțene, care tratează situația cu indiferență, care au făcut parcă tot posibilul pentru a se ajunge în situația asta.

Firma care deține clădirea, supraimpozitată de Primărie

Primăria Constanța a constatat că „imobilul Grădina de vară Tomis nu a figurat în inventarul bunurilor care aparţin domeniului public/privat al municipiului Constanţa. De asemenea, în evidenţele Serviciului Contracte nu există cereri de cumpărare/închiriere/concesiune privind cinematograful din Parcul Arheologic situat în apropierea sediului Primăriei municipiului Constanţa”.

Fosta Grădină de vară Tomis, care însumează clădiri și terenuri în suprafață de peste 2.000 mp, aparție unei societăți comerciale, ALT TREND M.G. S.R.L., care a cumpărat-o în urmă cu șapte ani de la Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor, cu 50 euro mp, de 10 ori mai puțin decât prețul pieții. Bineînețeles, beneficiara tranzacției a fost familia fostului șef al SIE, Ioan Talpeș (sursa: constantareala.ro).

Ca reacție la situația creată, administrația publică locală a încadrat imobilul în categoria clădirilor neîngrijite și a decis supraimpozitarea cu 300%

Imobilul la care faceţi referire, al cărui proprietar este SC ALT TREND M.G. S.R.L., a fost încadrat în categoria imobilelor neîngrijite, conform prevederilor H.C.L. nr. 27/2016 privind aprobarea criteriilor de încadrare a imobilelor situate în municipiul Constanţa în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite drept pentru care a fost întocmită o fişă de evaluare, imobilul fiind încadrat conform punctajului obţinut în categoria 3 de supraimpozitare cu 300%.

Totodată, SC ALT TREND M.G. S.R.L. a fost somată ca în termen de 6 luni de la comunicare să ia măsurile de întreţinere necesare şi să menţină imobilul în stare îngrijită, cu respectarea elementelor de arhitectură existente şi a culorii în condiţiile legii nr. 50/1991 republicată. În caz contrar se vor aplica prevederile H.C.L. nr 27/2016”, au comunicat reprezentanții Primăriei Constanța.

 

Actualitate