Plenul senatului s-a întrunit luni, 26 martie, pentru a vota modificarea celor trei legi ale Justiției, mai exact Legea 303/2004 ce privște statutul procurorilor și al judecătorilor, Legea 304/2004 ce privește organizarea judiciară și Legea 317/2004 ce privește organizarea și funcționarea CSM.

Opoziția s-a arătat împotriva modificărilor, PNL considerându-le nesemnificative:

PNL s-a opus la dezbaterea precedentă, înainte de decizia Curţii. Modificările care au intervenit sunt nişte modificări care, din punctul de vede al PNL, nu sunt semnificative. Faptul că secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie începe să funcţioneze în trei luni, nu în şase, cum era în textul iniţial (…) sunt nişte mici brizbrizuri care nu schimbă în niciun fel nici conţinutul legii, nici poziţia pe care PNL a avut-o şi şi-o menţine despre această lege (…) PNL va vota împotriva acestei legi”, a declarat senatorul PNL Daniel Fenechiu.

Și PMP a votat împotriva legilor, motivul invocat fiind faptul că noile modificări nu au fost prezentate așa cum se obișnuiește și, mai mult, nu sunt conforme principiilor societății noastre.

Legi de tipul celor pe care le avem acum în discuţie sunt de natură să scindeze societatea în două. Sunt de natură să creeze controverse, atâta timp cât nu sunt suficient dezbătute, înţelese şi modificate, cu atât mai mult cu cât şi cuprind prevederi care nu sunt întocmai cu principiile unei societăţi din care astăzi facem parte. Faptul că acestei legi nu au avut un parcurs normal, au fost promovate printr-o comisie specială, procedura a fost netransparentă şi lipsită de dezbateri reale, efectiv, şi consistente, mai ales că este un domeniu sensibil (…) conduce la ideea că se doreşte promovarea lor cu orice preţ, în ciuda faptului că într-un an Centenar, noi, românii, ar trebui să fim uniţi, nu scindaţi (…) Sunt motive suficiente ca grupul PMP să voteze împotriva acestui proiect de lege şi a celorlalte proiecte”, a susţinut senatorul PMP Dorin Bădulescu.

La fel a procedat și senatorul USR Mihai Goţiu, susținând că noile modificări încurajează abuzurile.

Vreau să atrag atenţia că prin modificările care s-au adus în urma reexaminării s-a excedat solicitării făcute de CCR atunci când procurorii au fost trecuţi de sub autoritatea ministrului Justiţiei sub controlul ministrului Justiţiei, lucru care lasă foarte larg deschisă uşa abuzurilor”, a declarat senatorul USR completând cu faptul că USR va vota împotriva modificărilor.

Totuși senatorul PSD, Şerban Nicolae, a respins criticile parlamentarilor Opoziţiei susținând că nu este vorba de un control al justiției întrucât cele mai multe propuneri au venit din partea asociațiilor magistraților.

Aş vrea să fac o precizare foarte importantă, ca să nu mai repete cineva propagandistic, cât se poate de găunos, că se instituie un control politic asupra Justiţiei. Legea 304/2004 privind organizarea judiciară conţine toate elementele care să asigure independenţa magistraţilor, imparţialitate în exercitarea actului de justiţie, inavobilitatea judecătorilor şi stabilitatea procurorilor. Nici până astăzi, din noiembrie, nimeni, nici de la Bruxelles, nici de la Bucureşti, nici din alt colţ al lumii nu a putut să facă dovada care anume text din propunerea legislativă ar pune sub control politic, ar afecta independenţa în vreun fel a sistemului judiciar din România. Explicaţia e foarte simplă – nu a putut identifica nimeni un text pentru că el nu există. Nu există nimic în ceea ce priveşte organizarea judiciară care să rezulte din voinţa politică de control a cuiva, cu atât mai mult cu cât alternanţa la putere ar face, în modul cel mai raţional şi previzibil cu putinţă, ca acest control politic să fie exercitat de forţe politice diferite. (…) Peste 90% din textele adoptate provin de la asociaţiile profesionale ale magistraţilor. Dezbaterile au avut loc cu transmisii în direct atât on-line, cât şi transmise de posturile de televiziune. Dezbatere mai transparentă ca acum nu cred că am mai avut cu prilejul altei propuneri legislative”, a susţinut senatorul social-democrat.

Chiar dacă Opoziția și-a arătat dezacordul în cazul noilor reglementări ale legii Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, aceasta a primit 83 voturi pozitive și numai 36 de voturi negative. Întrucât senatul a fost camera decizională, proiectele vor ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

 

(Visited 143 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.