La 180 de patiserii, pizzerii, restaurante, fast food-uri şi magazine a fost comparat reţetarul cu ce era în frigider. Iar autorităţile spun că aproape jumătate dintre comercianţi au fost prinşi cu cioara vopsită, adică folosind produse din grăsimi vegetale în loc de lactate.

„Am avut neplăcuta surpriză de a găsi acolo specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, aşa numitele specialităţi Bulgaria, comercializate sub denumirea de telemea de bivoliţa, de vacă sau de capră. Aceste produse circula cu documente de provenienţă în regulă până la vânzătorul final”, a declarat Ionel Bunea, Consilier Control Ministerul Agriculturii, citat de Știrile PROTV.

De asemenea, trei sferturi din pizzeriile controlate puneau specialităţi de soia, în loc de caşcaval, spun oficialii care au fost în control.
Dorin Cojocaru, asociaţia APRIL: „Nu este un produs toxic! Ei pot să vândă orice, dacă etichetează corespunzător, dacă informează consumatorul conform legislaţiei în vigoare. Cei care cumpără cu bună ştiinţă şi ţi-o servesc ţie în farfurie intre pe fraude alimentare cu răspundere penală. Consumatorul plăteşte taxe ca să fie protejat de autorităţi. El nu trebuie să ştie că mine, specialist, care e fals şi care e original.”

Produsele care conţin grăsimi hidrogenate imita fidel textura , culoarea şi mirosul lactatelor, fără să conţină lapte proaspăt.

Specialităţile vegetale din lapte sunt făcute din ulei de palmier, ulei de cocos, amidon, praf de zer, praf de cazeina şi multe altele… aşa că procesul de producţie seamănă cu cel dintr-un laborator.

Inspectorii au dat amenzi de aproape 700 de mii de lei, iar controalele vor continua în săptămânile următoare în toată ţara.

(Visited 313 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.