Administraţie

Năvodariul construiește 3 parcuri cu 4 milioane euro, fonduri europene. Chițac vrea parcuri doar din banii constănțenilor

În timp ce Chițac cere constănțenilor o taxă de 50 lei/an/persoană pentru construirea a două parcuri, la Năvodari se află deja în implementare un proiect de construire a trei noi parcuri, dar cu finanțare nerambursabilă din fonduri europene.

Scris de 
 pe data 
16 noiembrie, 2021

Sunt primari care au înțeles că fondurile europene reprezintă motorul dezvoltării localităților pe care le conduc, dar și primari care nu fac niciun efort pentru a accesa astfel de proiecte și transferă către cetățeni costurile investițiilor locale.

Un astfel de exemplu negativ este primarul Constanței, Vergil Chițac, care a introdus în proiectul de de taxe și impozite locale pentru anul 2022 un nou bir, care ar trebui să fie plătit de toți cetățenii. 50 lei/an/locuitor ar trebui să plătească toți constănțenii pentru ca Primăria Constanța să construiască 2 parcuri noi, în zona Tomis Plus și la granița cu orașul Ovidiu. Pentru că au apărut imediat reacții negative din partea opiniei publice, Chițac i-a certat pe constănțeni că nu vor să pună umărul cu bani la reconstrucția spațiilor verzi din oraș.

Ceea ce nu știe primarul Chițac este că alte primării din județ au accesat fonduri europene pentru a construi parcuri. Iar un astfel de exemplu se află la doar 10 km de Constanța. Primăria Năvodari are în derulare un proiect de construire a 3 parcuri noi, în suprafață de 5 ha.

Proiectul denumit „Îmbunătățirea mediului urban prin amenajarea de parcuri, scuaruri publice și spații verzi în orașul Năvodari”, în valoare de 21 milioane lei, este finanțat din fonduri europene și prevede:

• Amenajarea de noi spații verzi pe o suprafață de aproximativ 48.816 mp
• 3 noi parcuri – primul parc în zona străzii Midiei, al doilea în zona Pieței de Pește – Faleză/Front Canal și cel de-al treilea în zona La Gratare.
• 90% din suprafața terenului va fi ocupată de spații verzi amenajate estetic, iar pe 10% se vor monta mobilier urban de tip băncuțe, coșuri de gunoi și se vor amenaja ochiuri de apă, pergole decorative ș.a.
• Pentru copii sunt prevăzute locuri/complexe de joacă, leagăne și balansoare, parcurile nou amenajate urmând să devină spații optime pentru petrecerea timpului liber.
• Vor fi plantate foioase, conifere și arbuști decorativi, iar spațiile verzi vor fi prevăzute cu rulouri de gazon și flori.
• Se vor realiza ochiuri de apă și se va amenaja un lac artificial de dimensiuni reduse, parcurile urmând să fie prevăzute cu stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice.
• Aleile pietonale vor fi finisate cu piatră naturală (granit).

Cele 3 parcuri se află în diferite stadii de execuție, însă, cel mai important, ele nu sunt realizate prin împovărarea cetățenilor orașului Năvodari cu noi taxe și impozite locale.

Actualitate