Nu se va ține cont doar de norma de poluare. Specialiștii au luat în considerare inclusiv cilindreea, tot. Trebuie pe toate componentele, să nu avem niciun fel de problemă. Eu am pus termen ca undeva până la sfârșitul anului să găsim forma finală, ca la începutul anului viitor să știm exact ceea ce avem de făcut, cum gândim proiectele. Și, de la 1 ianuarie – poate cu o perioadă de tranziție, 31 martie, ca lumea să poată să se acomodeze”, a spus Grațiela Gavrilescu.

„Vrem să fie o taxă nu numai pe norma de poluare, trebuie să te gândeşti şi la capacitatea cilindrică şi la tot. Trebuie să avem în vedere toate componentele să nu avem niciun fel de problemă”, a explicat Grațiela Gavrilescu.

 

Motivul pentru care autoritățile vor o nouă taxă auto este că România s-a umplut de maşini second-hand care poluează după scoaterea timbrului de mediu. Astfel, noua taxă auto  va fi calculată în funcție de gradul de poluare al mașinii, fiind ca un al doilea impozit.

„Nu vreau să se repete greşeala de până acum. Vreau ca formula de calcul la care se lucrează la ora actuală să fie o formulă care să nu mai poată fi contestată sau atacată”, a declarat aceasta. „Cel care poluează trebuie să fie cel care să plătească o penalitate. Am promis că până la finele acestui an grupul de lucru să să prezinte o variantă finală”, a mai spus Gavrilescu.

 

Taxa va fi plătită o singură dată, la prima înmatriculare a maşinii. Formula ar urma să fie aplicată timp de trei ani după care va fi înlocuită cu un impozit progresiv plătit de toţi şoferii, după model german. Mașinile vor fi taxate pentru poluare între 50 de euro și 2.500 – 3.000 de euro. Pentru calcul va conta coeficientul de poluare, capacitatea cilindrică și emisiile de dioxid de carbon.

Aceasta este varianta de lucru în acest moment, potrivit unor surse oficiale. Noua taxă se va aplica cel mai devreme la începutul anului 2019.

Peste 1 milion de mașini vechi au fost înmatriculate în România, în ultimii doi ani, de când Guvernul PSD a eliminat vechea taxă de poluare.

 

(Visited 8.543 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.