Proiectul de modificare a PUZ-ului, al cărui inițiator și beneficiar este patronul magazinului de mobilă Ruana, Nicolae-Cristian Nicola, a mai fost adus în discuție în 2016, la vremea respectivă fiind vorba de un P+8, însă nu s-a finalizat. Practic, nu va mai fi construit un bloc cu 8 etaje, ci unul cu 4.

În acest context, USR Constanța atrage atenția asupra faptului că, dacă proiectul va fi aprobat în Consiliul Local, se va construi, din nou, pe un spațiu verde, lucru ce afectează viața cetățenilor din zonă și nu numai.

Potrivit Mihaelei Andrei, consilier PNL și membru în Comisia de organizare și dezvoltare urbanistică, spațiul pe care se dorește ridicarea noii construcții este privat, iar calitatea sa nu este precizată.

Este o proprietate a unui cetățean al municipiului Constanța și dacă este sau nu declarat spațiu verde, nu se știe, pentru că nu avem registrul deocamdată. Este proprietate privată. Este vorba de un bloc de patru nivele ce va fi construit pe o proprietate de 400 de metri pătrați.

Dacă nu-i dai unuia voie să construiască pe proprietatea lui, în condițiile în care legea îi permite, atunci poți fi acuzat de abuz. Probabil că acum este spațiu verde acolo, dar este o proprietate privată. Și mie mi-e greu să văd că se construiește, nici mie nu-mi place cum arată orașul, dar sunt criterii foarte simple”, a declarat pentru Constanța de Azi, consilierul PNL, Mihaela Andrei.

Președintele USR, Stelian Ion, afirmă, însă, că, Primăria Constanța apelează întotdeauna la acastă încertitudine creată de inexistența registrului spațiilor verzi când se discută despre noi construcții pe spațiile verzi din oraș.

Nu mai știu situația juridică a terenului, dar este spațiu verde, se vede din avion. Știu că Primăria s-a folosit mereu de acest tertip. Atât primarul vechi, cât și primarul actual au refuzat să întocmească registrul spațiilor verzi tocmai pentru a se folosi de acest lucru și a spune că aceste terenuri nu sunt spații verzi pentru că nu au fost incluse în registru.

Cum să fie incluse în registru câtă vreme tu ai încălcat legea în mod deliberat și nu ai întocmit registrul de ani de zile? Trebuia terminat în 2011 și noi suntem în 2018 și nici nu s-au apucat să-l facă. Câtă vreme nu avem registru, avem planurile vechi, avem situația faptică ce ne arată că acela este un spațiu verde”, a declarat pentru Constanța de azi, președintele USR Constanța, Stelian Ion.

O parte din spațiul verde ce urmează să dispară, pentru a face loc unei clădiri din beton.

În ceea ce privește poziția cetățenilor care locuiesc în zona de acțiune a acestui PUZ, consilierul Mihaela Andrei susține că nu au existat plângeri și, de aceea, proiectul a primit aviz pozitiv la Comisia tehnică. Urmează ca în cursul zilei de vineri, 18 mai, proiectul să fie propus avizării Comisiei de urbanism din cadrul Consiliului Local.

La întâlnirea de vineri, eu o să mai întreb încă o dată ce au zis vecinii. Niciunul dintre noi nu ar vrea să se construiască în vecinătatea noastră, dar lucrurile acestea s-au certificat acum mulți ani când nu s-a făcut registrul spațiilor verzi, când nu s-a interzis efectiv să se vândă terenuri. Știți de când sunt vândute terenurile, cum au fost împroprietăriți acești oameni? Practic, dacă nu este lăsat să construiască, i se interzice dreptul la proprietate. Sunt convinsă că 40% din construcțiile care sunt acum în Constanța nu ar fi trebuit să fie sau, cel puțin, ar fi trebuit să fie altfel”, a afirmat Mihaela Andrei.

Președintele USR Constanța nu este, însă, de aceeași părere, precizând că la prima încercare de modificare a PUZ-ului, în 2016, locatarii din zonă nu au fost de acord cu construcția, ba chiar au întocmit acte și acțiuni împotriva acestui PUZ.

Acum un an sau doi a fost un proiect asemănător de PUZ și toți vecinii de acolo și-au exprimat foarte clar nemulțumirea. Au fost trimise și în scris puncte de vedere, a fost și un protest. Mă surprinde poziția Comisiei de urbanism. Nu, locuitorii din zonă nu își doresc acest bloc. Vom vedea foarte atent ce se întâmplă, iar atunci când va fi pus pe ordinea de zi vom avea un punct de vedere acolo, după ce ne consultăm cu locuitorii din zonă”, a declarat Stelian Ion.

 

(Visited 939 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.