Actualitate

O nouă lege în Rusia: 15 ani de închisoare dacă distribui „informații false” despre războiul din Ucraina. Presa are voie să prezinte doar poziția oficială a Kremlinului

Rușii ca răspândesc „informații false” despre acțiunile militare ale Rusiei riscă 15 ani de închisoare.

Scris de 
 pe data 
4 martie, 2022

Comisia pentru Legislație a Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a aprobat joi un amendament care introduce răspunderea penală cu până la 15 ani de închisoare pentru „răspândirea de falsuri despre acțiunile Forțelor Armate ale Federației Ruse, informează hotnews.ro.

Amendamentul propune completarea Codului Penal al Rusiei cu un nou articol vizând „diseminarea publică în mod deliberat a informațiilor false despre utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse”.

Cei găsiți vinovați vor fi pasibili de o amendă de până la 1,5 milioane de ruble (13.000 de dolari) sau 3 ani de închisoare. Dacă diseminarea de informații se face dintr-o poziție oficială „sau există motive mercenare”, atunci amenda va fi de până la 5 milioane de ruble (44.000 de dolari) iar termenul de închisoare de la 5 la 10 ani.

Amendamentul mai stipulează că dacă „răspândirea informațiilor false a provocat consecințe grave, atunci termenul de închisoare va fi de la 10 la 15 ani”.

Rusia vrea să încarcereze cetățenii care cer sancțiuni împotriva sa

Comisia a recomandat de asemenea ca Duma să adopte un proiect legislativ privind răspunderea penală, inclusiv privarea de libertate de până la trei ani, pentru „solicitările de impunere de sancțiuni străine împotriva Rusiei”.

Acest proiect separat propune completarea Codului Penal rus cu un nou articol care penalizează „solicitarea introducerii de măsuri restrictive împotriva Federației Ruse, a cetățenilor Federației Ruse sau a persoanelor juridice ruse”.

Astfel de acțiuni vor fi pedepsite cu amendă de până la 500.000 de ruble (4.400 de dolari) sau cu închisoare de până la trei ani.

Presa rusă poate relata doar versiunea oficială a Kremlinului asupra războiului din Ucraina

Încă din prima zi a atacului asupra Ucrainei, Kremlinul a interzis presei și canalelor mass-media din Rusia să relateze orice informații despre război în afară de „sursele oficiale” prezentate de ministerul apărării de la Moscova.

Actualitate