Initiatorii spun ca scopul acestui demers legislativ vine in intampinarea provocarilor actuale cu care se confrunta parintii si elevii.

Mai mult, Legea 272/2004 prevede deja atribuirea responsabilitatii informarii si autoritatilor administratiei publice locale, precum si oricaror alte institutii publice sau private cu atributii in domeniul educatiei de a derula in unitatile scolare, cel putin o data pe semestru, programe de educatie pentru viata, inclusiv educatie sexuala pentru copii. Parlamentarii care au initiat proiectul de lege amintit sustin, insa, ca in scoli nu se tine cont de aceasta lege.

Mai exact, potrivit Legii 272/2004, copilul are dreptul de a se bucura de cea mai buna stare de sanatate pe care o poate atinge, iar statul, prin organele sale administrative, are obligatia corelativa de a derula in unitatile scolare programe de educatie pentru sanatate, inclusiv educatie sexuala pentru elevi, in vederea prevenirii contactarii bolilor cu transmitere sexuala si a graviditatii minorelor.

Parlamentarii spun ca misiunea si viziunea scolii romanesti este de a asigura elevilor un climat propice pentru dezvoltarea capacitatilor psiho-emotionale, a competentelor sociale si interpersonale.

Ititiatorii atrag atentia asupra datelor statisticile alarmante cu privire la starea de sanatate precara a populatiei Romaniei: numarul extrem de mare al avorturilor din Romania: 480 de avorturi la 1.000 de sarcini; 10,6% dintre tinerele cu varsta sub 20 de ani au sarcini nedorite; 12.073 de gravide cu varste intre 15 si 19 ani, dintre care 547 au ales sa intrerupa sarcina.

In cadrul acestui proiect educational, scolile vor fi obligate sa informeze parintii ca elevii vor invata despre contraceptive si proceduri biologice, dar si despre emotii si aspectele unei relatii.

Tari precum Suedia, Portugalia, Polonia, Danemarca, Germania, Cipru si Slovacia au constientizat inca din anii ’70 importanta prioritizarii si implementarii acestei materii in sistemele lor de educatie.

Proiectul vine la cateva luni de la respingerea definitiva in Legislativ a „Legii inocentei”. Mai exact, in 2016 a fost initiat un proiect de lege care prevedea pedeapsa cu inchisoarea pana la doi ani pentru profesorii care dau orice fel de informatii de educatie sexuala elevilor, fara acordul scris al parintilor. Initiativa a trecut tacit de Senat, dar in luna mai a acestui an a fost respinsa de Camera Deputatilor si a iesit definitiv din procedura legislativa.

Acum, initiatorii pledeaza pentru nevoia educatiei sexuale in scoli. Momentan, proiectul legislativ a fost trimis pentru punct de vedere la Guvern.

 

(Visited 240 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.